Bondari pentru polenizare

0

Monica Viericiu
Deseori recoltele sunt slabe și din cauza unei polenizări defectuoase, dar nu avem câteodată timp și oameni suficienți să luăm fiecare floricică în parte la verificat și să ne asigurăm că a primit polenul necesar fructificării. Ce este de făcut în acest caz? Să aducem bondarii.
Da, poți să cumperi colonii de bondari, cu regină, 50-60 de lucrători inițial, apoi numărul lor va crește, cu pupe, ouă și larve, care asigură polenizarea culturior de legume în spații închise cu suprafața cuprinsă 1.300 mp și 2.000 mp. Insectele au în general o durată de viață cuprinsă între 8 și 12 săptămâni. Se pare că eficiența lor este maximă în sere și solarii, dar ajută și la  polenizarea culturilor aflate în câmp deschis, fie că este vorba despre legume, pomi fructiferi, rapiță, floarea soarelui, arbuști fructiferi etc. Rezultate foarte bune s-au obținut îndeosebi la culturile de tomate, ardei, dovlecei, căpșuni, afine, zmeură, coacăze, pepene, castraveți, fructele obținute având gust mai plăcut decât cele din culturile polenizate chimic.
Poți procura pachete (cutii) cu câte 3 colonii de bondari, care însumează circa 350-400 de indivizi (lucrători, regine, pupe, ouă), care trăiesc 7-10 săptămâni. Față de albine, bondarii sunt mai rezistenți la temperaturi scăzute și la vremea neprielnică, în plus, pot fi cumpărați în orice anotimp. Se pare că față de suratele lor mai mici, albinele, bondarii sunt și mai rezistenți la infestarea cu temutul parazit Varroa. Iar față de fertilizarea individuală a plantelor cu soluții chimice, bondarii reduc semnificativ costurile, unele estimări concluzionând că se reduc chiar până la jumătate din cheltuieli.
Aceste mici insecte vor face treabă bună, doar căutându-și hrana deci iau la cercetat fiecare floricică în căutarea nectarului și a polenului, culesurile lor fiind suficiente pentru întreținerea familiei, deci nu va fi nevoie să le administrezi zahăr sau să le oferi vreo formă de îngrijire. Pentru eficiență maximă, stupii se amplasează la distanțe egale, deci preferabil în mijlocul serei sau al câmpului, astfel încât să acționeze uniform asupra întregii suprafețe disponibile. După aducerea în noua locuință, ca și albinele, trebuie lăsați să se calemeze pe amplasament cam o oră înainte de a deschide stupii.
Trebuie doar un pic de atenție la alegerea foliei de acoperire, fiindcă lipsa luminii UV le poate afecta sistemul de orientare, și la tratamentele fitosanitare aplicate plantelor deoarece unele le pot dăuna. Totodată pătrunderea furnicilor în stupi le compromite eficiența, așa că stupii nu trebuie să intre în contact cu plantele din jur.
Așadar, dacă vrei eficiență sporită, productivitate mai mare, fructe timpurii și ești adeptul soluțiilor naturale în agricultură, ia în calcul și polenizarea serei sau a culturilor din câmp cu ajutorul coloniilor de bondari.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply