Bobocii cercelușului cad din cauza excesului de umiditate sau căldură

0

Petrea Chiru, Galați
Stimată redacție,
În articolul de față propun două plante cu flori, unele mai frumoase decât altele. Prima, fucsia sau cerceluș (Fuchsia hybrida) poate înflori din primăvară până toamna, dacă este cultivată într-o zonă cu temperatură moderată vara (20-22 grade Celsius).
Pentru că-i place răcoarea și vara, la Galați este destul de cald, în balconul meu cercelușul înflorește doar primăvara și toamna. Acest fapt este determinat de faptul că cercelușul este originar din zone între 1000-3000 m altitudine din Mexic, Chile și Brazilia. Frumusețea acestui semiarbust o constituie nu numai florile, care atârnă ca niște cercei, atât în stadiul de boboc cât și deschise, ci și portul ei (tufa și frunzișul). Floarea are 4 sepale colorate întoarse spre spate care înconjoară 4 petale în formă de clopoțel. Acest înveliș floral (sepale și petale) poate fi de aceeași culoare sau de culori diferite, în funcție de hibrid (soi, varietate). Acestora li se adaugă staminele lungi și pistilul și mai lung, elemente care sporesc frumusețea florii.

cercelus
Foto: Petrea Chiru
Cercelușul vrea apă, lumină multă, dar nu soare direct. Atenție! Bobocii pot cădea din cauza excesului de umiditate, a luminii slabe, căldurii mari (peste 22 grade Celsius) și rotirii ghiveciului. Temperatura ideală este de 16 grade Celsius, iar ghivecele prea mari influențează negativ înflorirea. După înflorire tulpinile se scurtează cu 2/3 din lungime, iar pentru a îndesi tufa se ciupesc vârfurile lăstarilor. Iarna, de regulă, intră într-un repaus vegetativ și frunzele vor cădea, iar temperatura poate scădea până la 5 grade Celsius. Se va uda foarte rar. În primăvară va porni în vegetație și treptat cantitatea de apă va crește. În balconul în care a iernat cercelușul meu (cel dinspre sud) temperatura s-a menținut în jurul a 10 grade Celsius și frunzele n-au căzut. Mai mult, planta a lăstărit, frunzele s-au colorat într-un verde sănătos, cu nervuri roșii (mai frumoase decât vara). La începutul lui martie au apărut primii boboci. Cercelușul se înmulțește prin butași de tulpină în perioada caldă, plantați direct în ghiveci, într-un amestec ușor (pământ de grădină, turbă și nisip), ori chiar într-un pahar cu apă. La 18-20 grade Celsius vor înrădăcina în 3 săptămâni.
A doua plantă este una pre­tențioasă, o „aristocrată” a lumii vegetale. Este din neamul orhideelor și aparține genului Phalaenopsis. În nr. 3/2014 al revistei Practic Idei la pag. 50 am văzut colecția de orhidee a doamnei Octavia Mărculescu din Șag, jud. Timiș. Alătur acestora fotografia orhideei mele albe, împreună cu câteva date necesare, cred, celor care vor să aibă asemenea plante de lux. Phalaenopsis este o orhidee epifită, cu flori de diferite culori, care în mediul ei natural crește pe scoarța arborilor din zonele tropicale. Ca orice plantă are necesități rezultate din condițiile oferite de mediul ei natural. „Memoria ei genetică” o determină să înflorească bine într-o atmosferă umedă și suferă la temperaturi sub 15 grade Celsius. Orhideea mea crește într-un ghiveci transparent, umplut cu un amestec special poros și aerisit (turbă, pământ de ferigă și bucăți mărunte de scoață de copac). Prin pereții vasului se văd rădăcinile groase și verzi.
orhidee
Foto: Petrea Chiru
Orhideea aceasta vrea lumină bună, dar nu soare direct, vara filtrată. Se udă des și nu-i place apa calcaroasă, ceva mai bună fiind apa de ploaie. Frunzele lungi, lanceolate și cărnoase, de regulă 4 la număr, n-au pețiol și sunt prinse pe o tulpină scurtă (sau rizom ori tuberobulb ca alte genuri de orhidee) și pot suferi din cauza soarelui direct. Înflorește în orice perioadă a anului dacă are peste 21 grade Celsius, iar florile se pot menține și 3 luni. Floarea are o alcătuire interesantă. Fiecare are 3 sepale petaloide și 3 petale toate colorate în funcție de soi. Două, de formă și mărime asemănătoare te trimit cu gândul la un fluture în zbor, fapt pentru care se mai numește popular „orhidee-molie” (moliile sunt fluturi nocturni). Petala inferioară are o formă deosebită și se numește „label”. Se fertilizează la două săptămâni, în perioada caldă cu un fertilizant special, ușor acid (pH 5). Înmulțirea este dificilă în condții gospodărești.
După înflorire se scurtează inflorescența orhideei deasupra celei de-a doua flori (așa am făcut eu), dar din articolul menționat am aflat că nu este obligatoriu pentru a forma noi inflorescențe. În pădurile umbroase din zona temperată și la noi în Munții Retezat și Munții Bihorului crește sporadic o orhidee terestră, Cypripedium calceolus, numită popular „papucul-doamnei”, având labelul de culoare galbenă, în formă de papuc. La noi este declarată monument al naturii și este ocrotită din anul 1950. Rudă cu orhideele este vanilia (Vanilla planifolia), epifiltă în pădurile din Mexic, ale cărei fructe lungi și cărnoase conțin vanilină, substanță cu întrebuințări me­dicinale și alimentare.
Să auzim de bine!
Citește mai multe despre secretele cercelusilor și modul lor de înmulțire aici!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply