Bloc quilt nr. 7 – Brăduț

2

Elena Hăbăsescu, loc. Bocșa, jud. Caraș Severin
Dragă redacție,

brad quilt
Foto: Elena Habasescu
Iarna, decorațiunile fac casa mai primitoare, iar cele cu brazi sunt cele mai potrivite sezonului. Coronițe, brăduți, globuri, fulgi de zăpadă și multe altele fac atmosfera din jur mai strălucitoare. Din materiale textile se pot face o mulțime de piese cu care să decorăm casa. În acest număr am ales să vă prezint un bloc cu brăduț care este destul de ușor de realizat.
Materiale necesare Avem nevoie de 3 culori de material textil: verde neapărat, alb și un verde închis sau un maro pentru piciorul bradului. Mai avem nevoie de o bucată de material pentru dos și o bucată de vatelină mai subțire la o dimensiune pe care o alegem înainte de a începe lucru la fața decorativă.
Cum procedăm pentru quilt Materialul îl tăiem fâșii late de 6 cm în felul următor:
brad quilt
Foto: Elena Habasescu
• pentru vârful bradului avem nevoie de 2 fâșii verzi, late de 6 cm și lungi tot de 6 cm și 2 fâșii albe late de 6 cm și lungi de 16 cm.
• pentru etajele din coroana bradului 3 sau 4, câte dorim, vom tăia fâșii de material verde late de 6 cm și lungi de 12 cm. Dacă dorim să facem 3 etaje de crengi la brad ca în fotografie, ne trebuie 6 fâșii de culoare verde late de 6 cm și lungi de 12 cm, plus 6 fâșii albe la aceleași dimensiuni.
• pentru piciorul bradului ne trebuie o fâșie de material verde închis, lată de 6 cm și lungă de 8 cm, plus 2 fâșii de material alb late de 8 cm și lungi de 23 cm.
brad quilt
Foto: Elena Habasescu
Cum asamblăm aceste fâșii ca să facem brăduțul quilt Așezăm fâșia albă lungă de 12 cm orizontal pe masă, iar fâșia verde de 12 cm o punem la capătul din dreapta al celei albe perfect vertical. Din cele 2 materiale care se suprapun se va forma un pătrat. Prindem cu un ac să nu se deplaseze și tragem cu creionul o diagonală de la colțul de sus din stânga până la cel de jos din dreapta. Pe această diagonală tragem o cusătură la mașină. La 1 cm depărtare de cusătură spre dreapta tăiem colțul (vezi foto 1). Întoarcem fâșia albă în linie cu cea verde ca în fotografia de mai jos. Așa procedăm și cu toate fâșiile celelalte, 2 albe + 2 verzi, pe care le vom folosi pentru partea dreaptă a bradului. Pentru partea stângă a bradului coasem fâșiile verzi în partea stângă sau la capătul din stânga al fâșiilor albe, iar diagonala o vom trage din colțul drepta sus către colțul stânga jos. Pentru vârful bradului folosim fâșiile verzi de 6 cm și cele albe de 23 cm. Procedăm la fel ca la o fâșie din corpul bradului, apoi o coasem de restul piesei. Unim cele 2 bucăți între ele și formăm corpul bradului. Pentru piciorul bradului este ușor de înțeles pentru că fâșia verde închis se coase în mijlocul celor 2 albe apoi o coasem de brăduțul nostru.
brad quilt
Foto: Elena Habasescu
Călcăm și îndreptăm piesa obținută și mai adăugăm, dacă este nevoie, de jur împrejur o bucată de material alb sau de altă culoare să fie blocul mai mare. Pregătim o bucată de pânză și o bucată de vatelină la dimensiunea feței blocului, însăilăm să nu se deplaseze materialele și unim cele 3 straturi prin cusături decorative la mașina de cusut sau cu mâna. Călcăm din nou și îndreptăm marginile. Cine dorește să decoreze bradul poate să aplice ață mai groasă de diferite culori, de la un colț la altul al crengilor din brad, poate să aplice globuri colorate diferit, făcute tot din material. Acest bloc quilt poate fi paspoalat pe margine și folosit ca șervețel decorativ sau puteți uni mai multe blocuri și să faceți o față de masă, un tablou sau o perniță. Și câte nu se mai pot face cu acest model. Vă doresc mult succes la croit și cusut!
Foto: Elena Hăbăsescu

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Bloc quilt cu romburi | Revista Practic idei

  2. Pingback: brad uscat | Revista Practic idei

Leave A Reply