Bloc quilt nr. 4

1

Elena Hăbăsescu, loc. Bocșa, jud. Caraș Severin
Dragi cititori,
Un model frumos pentru blocuri realizate prin tehnica quiltului. Pentru cititoarele revistei care n-au cumpărat numerele anterioare o să reamintesc cum realizăm un bloc quilt. Și vă prezint un nou model.
Un bloc quilt este format din 3 straturi: 1. Fața decorativă confecționată din bucățele de material textil cusute între ele folosind anumite modele. 2. Dosul care este de o singură culoare și o singură bucată (dacă nu doriți ca piesa să aibă 2 fețe). 3. În mijloc punem o bucată de vatelină mai groasă sau mai subțire în funcție de utilitatea creației noastre. Aceste 3 straturi le unim prin cusătură decorativă cu mâna sau mașina de cusut.
Pentru modelul nr. 4, avem nevoie întâi de 3 nuanțe de material textil din care vom tăia fâșii late de 12 cm și lungi de 32 cm (1 cm va intra la cusătura de fiecare parte). Pentru un bloc quilt ne trebuie 2 fâșii de aceeași culoare, lungi de 32 cm și late de 12 cm. Din celelalte 2 nuanțe vom tăia pătrate de 12/12 cm și vom uni 2 pătrate de aceeași culoare (vișiniu) cu un pătrat, pe care-l punem la mijloc, din culoarea gri. Avem 3 fâșii pe care le vom coase între ele având grijă ca cele 2 nuanțe asemănătoare să fie la margine ca în figura alăturată.

quilt
Foto: Elena Hăbăsescu
Tot pentru acest bloc de quilt ne mai trebuie 2 pătrate de aceeași culoare cu dimensiune de 21/21 cm (verde). Aceste pătrate le așezăm, pe rând, primul în colțul din dreapta jos, în așa fel încât să acoperim perfect cele 2 pătrate din mijloc. Prindem cu ace de gămălie să nu se miște în timpul cusutului, trasăm o diagonală cu creionul din colțul din interior (partea de jos) spre cel exterior sus (marginea exterioară). Pe această linie vom trage o cusătură dreaptă. De la cusătură măsurăm 2 cm și mai tragem o cusătură paralelă cu prima. Vom tăia colțul printre cele 2 cusături și acesta îl putem folosi la alte creații. Nu trebuie să pierdem nimic. Totdeauna trebuie să ne gândim ce facem cu bucățica pe care o îndepărtăm de la o creație. Întoarcem colțul verde și-l călcăm pe cusătură. Procedăm la fel cu celălalt pătrat verde pe care-l așezăm în colțul din stânga sus.
Ne pregătim dosul dintr-un material oarecare și vatelină pe care le tăiem la dimensiunea feței. Le unim prin cusătură decorativă, călcăm pe dos blocul de quilt, îl îndreptăm să aibă dimensiunea 30/30 cm. Apoi putem folosi acest bloc de quilt la orice creație utilă dorim: șervețel, perniță, po-șetă sau facem mai multe blocuri și putem realiza o față de masă, cuvertură, tablou, plăpumioară. Vă doresc spor la lucru și voi reveni luna viitoare cu modelul nr. 5.
Foto: Elena Hăbăsescu

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Quilt si pictura | Revista Practic idei

Leave A Reply