Bloc quilt cu tehnică mixtă

2

Elena Hăbăsescu, loc. Bocșa, jud. Caraș Severin
Dragi cititori,
În acest număr vă prezint tehnica de realizare a unui bloc quilt (model nr. 5), cu aplicații ușor de făcut.
Mai întâi alegem o temă – eu am ales ceramica și portul popular românesc. Am căutat modele de farfurii tradiționale, pe care le-am pictat pe pânză cu ajutorul markerelor speciale pentru textile (comandate pe internet). În afară de markere puteți folosi și culori acrilice de bună calitate, pe care le găsiți la orice magazin cu materiale pentru pictură. Mai avem nevoie de pânză albă sau altă culoare la alegere, pentru față, ață colorată, vatelină subțire, material pentru dos, un prosop vechi cu modele populare cusute manual, din care vom decupa bucățile bune, o bucată de dantelă și o mașină de cusut.

quilt
Foto: Elena Habasescu
Cum procedăm? Dacă vrem să pictăm farfurii, tăiem o bucată de pânză la mărimea dorită, astfel încât să ne încapă farfuria și să rămână împrejur cam 10-12 cm. Folosim o farfurie ca să trasăm un contur cu creionul în jurul ei. Dacă în interiorul farfuriei avem mai multe cercuri, folosim o farfurie mai mică, o cutie rotundă sau un capac, de mărimi diferite. Facem un șablon cu modelul dorit, pe care îl imprimăm pe pânză cu ajutorul hârtiei indigo. Cu markerele trasăm conturul farfuriei peste urma creionului (indigoului), apoi colorăm tot modelul. Ca să nu ne mai facem un șablon desenăm farfuria pe o foaie de hârtie, alegem o pânză albă mai finuță, care, aplicată peste un model, acesta se poate vedea și putem să-l desenăm direct pe pânză cu markerul negru, apoi colorăm tot modelul. Călcăm pe dos cu fierul fără aburi ca să imprimăm bine culorile.
Dacă alegem portul popular românesc, desenăm cu creionul pe o hârtie țăranul sau țărăncuța în costum popular cu toate detaliile. Aici avem nevoie de o pânză subțire prin care se distinge un model. Punem pânza peste desen și trasăm conturul elementelor principale, apoi le colorăm acolo unde nu putem aplica o cusătură populară. La țărăncuță cămașa este realizată din aplicații mici, ce conțin cusături de mână tradiționale. Și catrința este decupată dintr-un prosop, la fel și brâul.
quilt
Foto: Elena Habasescu
După ce trasăm conturul modelului sau pictăm modelul, tăiem o bucată de vatelină și o bucată de pânză la dimensiunea feței, le suprapunem și le unim între ele prin cusături decorative. Când terminăm, călcăm blocul, îl îndreptăm, facem aplicațiile necesare. Potrivim toate bucățelele la locul lor, le fixăm cu ață, apoi le surfilăm cu pas foarte mărunt 1 sau 0. Dacă o porțiune de aplicație este mare, o fixăm printr-o cusătură decorativă. Vom avea la sfârșit un bloc cu tehnică mixtă (pictură și aplicație). Călcăm iar, iunim blocurile între ele și gata.
Foto: Elena Hăbăsescu

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Bloc quilt nr. 6 | Revista Practic idei

  2. Pingback: Bloc quilt cu romburi | Revista Practic idei

Leave A Reply