Binefacerile nucilor (I)

0

În sezonul rece, din alimentație nu ar trebui să lipsească nucile. Aceste fructe oleaginoase sunt alimente cu valori nutriționale și terapeutice speciale. Iată care sunt binefacerile nucilor!
Nucul (Juglans regia) este un arbore maiestuos, originar din Asia Centrală și Mică. Este numit „regele pomilor” și trăiește până la 100 de ani. În Cântarea Cântărilor el este inclus în livada Regelui Solomon din Țara Sfântă.
Datorită faptului că sămânța (miezul) seamănă cu emisferele cerebrale, ea se consumă încă din antichitate pentru sănătatea creierului. Nucile sunt deosebit de hrănitoare mai ales în sezonul rece, ele conținând proteine, grăsimi (Omega-3, Omega-6, acid linoleic, alfa linoleic), glucide (puține), substanțe anticancerigene, săruri minerale de sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc, seleniu și iod. Dintre vitamine, importante sunt B1, B2, B5, B6, B12, E, D, PP și caroten (provitamina A).
Cura de nuci este benefică în tulburări digestive (dispepsii), ulcere, diaree, constipație. Efectul este mai eficient când miejii sunt bine mestecați, dar exagerarea consumului poate provoca afte și alte inflamații bucale. Acestea se pot combate cu o linguriță de miere de albine „plimbată” prin gură.
Deși au o valoare energetică mare, grăsimile nucilor (50-70%) sunt nesaturate și scad colesterolul și implicit tensiunea arterială, cu efect pozitiv asupra vaselor de sânge. Împreună cu vitamina E reduc riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Nucile sunt recomandate după o masă bogată în grăsimi, reducând efectul dăunător al acestora. Prăjelile devin mai ușor de digerat, iar infecțiile urinare și tusea sunt mai ușor de combătut. Nuca este și un bun vermifug și intervine în buna funcționare a musculaturii netede (a organelor interne). Miejii prăjiți se recomandă în constipații, iar datorită taninului sunt buni și în caz de diaree.
Citește și continuarea articolului aici!
Text: profesor de biologie Petrea Chiru, Galați
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply