Bicarbonatul de sodiu are zeci de întrebuințări

2

Daniela Aldea, loc. Grădiştea, jud. Prahova
Draga mea prietenă,
De data aceasta îți trimit cu mare drag câteva sfaturi despre un minunat ingredient, atât pentru bucătărie, dar şi ca medicament. Un remediu eficient, ieftin şi la îndemână, bicarbonatul de sodiu s-a dovedit util în combaterea unor neplăceri, cum sunt arsurile de stomac şi eczemele, dar şi în tratarea anumitor afecțiuni dentare, circulatorii ori imunitare.
În tratamentul ulcerului gastroduodenal sau al acidității gastrice, soluția de bicarbonat (o linguriță la un pahar cu apă) scade aciditatea la nivelul stomacului. Bicarbonatul se poate folosi şi la fierberea legumelor care provoacă flatulență sau balonare, cum sunt fasolea, conopida, varza.
Pentru a scăpa de congestia nazală şi pentru a respira mai uşor, clătim nările folosind o soluție salină făcută dintr-o cană de apă în care dizolvăm o linguriță de sare în amestec cu bicarbonatul de sodiu. Ajută semnificativ.
Contra durerilor de gât este indicată gargara cu un pahar de apă călduță şi două lingurițe de bicarbonat de sodiu.
Pentru tuse sâcâitoare, bea un pahar de lapte sau de apă în care se dizolvă o linguriță de bicarbonat.
Mirosul neplăcut al gurii, tartrul, durerile de dinți sunt probleme de domeniul trecutului, dacă ai în casă bicarbonat de sodiu. Pentru oricare dintre aceste cazuri trebuie să clăteşti gura şi să faci gargară câteva minute cu o soluție de bicarbonat (o linguriță la un pahar cu apă). Proprietatea alcalină îi permite bicarbonatului să neutralizeze aciditatea de la nivelul gurii, apărută în mod natural după ficare masă.
Contra arsurilor şi a iritațiilor pielii este de ajutor o pastă din bicarbonat şi apă cu care se tamponează zonele cu probleme. Scapi de usturimi şi, în plus, locul este ferit de bacterii, fiind protejat de bicarbonat.
Pentru senzația de picioare grele, te ajută o soluție de bicarbonat (2 linguri rase la 3 l de apă) în care ții picioarele timp de 15 minute. Apa trebuie să fie călduță. După ce găteşti peşte sau tai ceapă ori usturoi, mirosul neplăcut se îndepărtează cu pastă de bicarbonat: o parte apă şi trei părți bicarbonat. Cu această pastă se freacă mâinile, apoi se clăteşte bine.
Pune într-un lighean patru linguri cu bicarbonat şi un litru de apă caldă şi lasă picioarele să se înmoaie timp de 10 minute. Clăteşte şi freacă bătăturile cu bicarbonat, apoi şterge cu un prosop şi îndepărtează pielea moartă cu o piatră ponce sau cu o pilă. Tensiunea picioarelor scade, iar pielea rămâne catifelată. Dacă ai vreo eczemă, baia cu bicarbonat te scapă de mâncărime.
Acest ingredient ajută la prepararea unor aluaturi dospite, cât şi la îndepărtarea mirosului neplăcut din frigider şi are foarte multe întrebuințări.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Gingii sanatoase | Revista Practic idei

  2. Pingback: Cum cureti rosturile gresiei | Revista Practic idei

Leave A Reply