Beloperone și Crossandra

0

Doina Voinea, București

Doina Voinea
Dragă redacție, dragi cititori,
Vă scriu despre două plante interesante și rare.
Beloperone sau planta-crevete este originară din America tropicală, a fost adusă în Europa din Mexic. Singura specie cultivată se numește Beloperone guttata, un mic arbust cu lăstari subțiri și frunze persistente mici, ovale cu vârful verde deschis. Inflorescența este un spic arcuit alcătuit din bractee roz și ocru. Dintre ele ies flori albe, dar partea decorativă o constitue forma, culoarea și modul de așezare a bracteelor care durează foarte mult. Planta atinge înălțimea de 50-60 cm și înflorește mare parte din an, mai puțin iarna când solicită ușor repaus. Primăvara se tunde și când este tânără se înlătură primele flori pentru o bună lăstărire. Iubește zilele călduroase și nopțile răcoroase. Iarna se ține la peste 13 grade Celsius. Vara bracteele sunt intens colorate dacă planta este ținută la răcoare, dar la multă lumină. Vara se ferește de razele soarelui, iarna trebuie așezată lângă ferestre.
Se udă moderat tot anul. Apreciază atmosfera umedă. Se cultivă în pământ de grădină cu un drenaj bun, iar mranița și turba sunt binevenite în amestec.
Se înmulțește ușor prin butași. Plantele tinere se ciupesc pentru o bună ramificare și se tund primăvara la jumătatea coroanei. Nu se pulverizează pe frunze. Insuficiența luminii provoacă decolorarea bracteelor, iar la căldură multă și lumină puțină se alungesc lăstarii. Iarna dacă planta este ținută în repaus la răcoare, se udă foarte puțin.
Crossandra, originară din India, este un arbust ce în condiții de cameră atinge 30-60 cm. Planta este frumoasă datorită florilor oranj.
Are frunzele dispuse opus, de formă ovală, vârful ascuțit cu marginea ondulată de culoare verde închis, lucios.
Inflorescența este un spic format din patru rânduri de bractee verzi, acoperite de peri lungi albi, mătăsoși la subsoarele cărora țâșnesc florile tubulare ca niște trompete cu cinci lobi oranj. Această plantă poate înflori la numai câteva luni de la producerea ei și durează aproape 3 luni, dar poate înflori în orice anotimp. Iubește căldura și crește și înflorește bine la 18-20 grade Celsius. Iarna necesită minim 15 grade Celsius.
Iubește lumina, dar nu soarele direct. Vara și tot anul se udă abundent și regulat, ca pământul să fie mereu reavăn. În septembrie-octombrie se reduce udarea pentru a da plantei un ușor repaus înaintea înfloririi de iarnă. Se poate pulveriza, dar nu când este înflorită. Îi priește un sol acid cu turbă fibroasă și pământ de frunze. Crossandra se înmul-țește prin butași și prin se-mințe. Se tunde pentru ramificare frumoasă. Succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply