Belgia, o țară a diversității și a gofrelor I

0
Arhiva personală
Dragi cititori,
Acum câțiva ani, aveam un cerc de prieteni care, între timp, s-au mutat în diverse țări. În mai, unul dintre ei a propus să ne reunim pentru un weekend în Belgia, unde puteam ajunge ușor toți.
Cu un rucsac în spate, am pornit spre Bruxelles într-o vineri dimineața. Prietenii mei veneau sâmbătă și ne vedeam în Ghent, așa că aveam o zi de explorat capitala înainte de reuniune. Cu vreo lună înainte, am căutat și găsit cazare prin Couchsurfing (o rețea minunată, unde oameni din toată lumea găzduiesc gratuit turiști, pentru schimbul intercultural). Am stat la Nick, un belgian get-beget, care lucrează de peste 20 de ani într-un ONG care luptă împotriva sărăciei și corupției din Africa. Când am ajuns, am trecut pe la el, să las bagajul și să îl descos în legătură cu obiectivele turistice din zonă. Am stat în balconul deschis, plin de flori și plante aromate, și am aflat unde sunt toate obiectivele turistice importante, unde pot încerca gofre delicioase și ieftine, unde au restaurante vegetariane, ce muzee au intrare liberă și ce zone să evit. Vinerea am petrecut-o bătând la picior Bruxelles vreo 7 ore. Am trecut prin piața arăbească, de unde am cumpărat curmale proaspete, apoi pe șoseaua principală care ducea fix în inima orașului, în Grotte Markt (Piața Mare).
Arhiva personală
Am o pasiune pentru estetica arhitecturală, așa că am făcut vreo 200 de poze doar aici. Clădiri în stil gotic, german, mări și impunătoare, dar decorate cu statuete și poleite cu foiță de aur adăpostesc Opera, Primăria, Muzeul Ciocolatei și câteva cafenele. Vineri seara era un concert în aer liber cu jazz live în program, așa că tot centrul era plin de turiști și localnici care savurau o bere sub umbrelele cafenelelor. Am mers pe străduțele lăturalnice ale centrului, pline de magazine de suveniruri: magneți, vederi, eșarfe, genți, tricouri, pahare – tot ce și-ar dori cineva însetat de amintiri palpabile. Cina am luat-o la un bistro drăguț, cu un stil alternativ (The Sister). Meniu organic, cu sucuri proaspăt stoarse, bere de casă, burgeri de legume și deserturi răcoroase – toate la prețuri accesibile. Se juca un spectacol de improvizație în franceză. Cele două limbi oficiale în Bruxelles sunt franceza și belgiana, dar mulți localnici înțeleg și vorbesc și engleza. În centru găsești foarte multe tonete cu gofre și clătite, unele cu umpluturi sărate, altele dulci, de la ingrediente proaspete (fructe de sezon), la spumă de ciocolată, bezele și alte dulciuri frumos colorate. Prețurile sunt ridicate, dar merită. Magazine cu ciocolată de toate felurile, cu toate aromele și în toate formele, își deschid ușile clienților, indiferent de bugetul acestora (de la 50 cenți ciocolata pe băț la 50 euro cutia de bomboane create manual, acoperite cu foiță comestibilă de aur).
Continuarea acestui articol o puteți citi aici.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply