Begonia corallina și Verbena hybrida

0

Eva Domokos, loc. Cehu Silvaniei, jud. Sălaj
Stimată redacție,
Între florile mele preferate se află o begonie frumoasă cu pete argintii și o verbena bordo, amândouă fiind pline de flori, de la începutul verii până toamna târziu.

begonia
Foto: Eva Domokos
Begonia corallina este o plantă decorativă prin frunze și flori. O țin din primăvară până în toamnă pe terasa mea, la semiumbră, pe o măsuță, fiind înconjurată de ghivece, care să o sprijine pe această floare voluminoasă și înaltă. Ea este strălucitoare prin frunzele sale de culoare verde cu pete argintii și prin florile de culoare roșie, care formează ciorchini mari, spectaculoși și chiar grei. Fiind înaltă și voluminoasă, necesită sprijin și un ghiveci mai mare.
Este o plantă iubitoare de căldură, dar să nu fie expusă direct la soare. Iubește lumina, care îi asigură o înflorire bogată. Pământul din ghiveci trebuie să fie bine drenat, să fie format dintr-un amestec de pământ de frunze, mraniță și nisip. Udarea o fac la 2 zile din primăvară până în toamnă, iarna numai o dată pe săptămână. Precizez că udarea excesivă poate duce la putrezirea rădăcinilor și la îngălbenirea frunzelor.
Înmulțirea o fac prin butași laterali cu puține frunze, într-un amestec de nisip cu turbă, așezând ghiveciul la un loc umbros, dar călduros. Fertilizarea o fac prin îngrășământ lichid pentru flori, o dată pe lună, în perioada de creștere și de înflorire. Înainte de venirea gerului o duc într-o cameră încălzită, unde sunt cel puțin 15 grade Celsius. În iarnă mai cad câteva frunze de pe plantă, dar acest lucru este normal. Primăvara următoare va aduce noi frunze și ramuri; stratul superior de pământ îl îndepărtăm și punem un strat de amestec de pământ de frunze, mraniță și nisip.
Verbena hybrida era cunoscută și de strămoșii noștri, fiind o plantă care înflorește din mai până în octombrie. Este deosebit de decorativă prin inflorescențele așezate în vârful lăstarilor. Florile sunt divers și viu colorate: galben, mov, roșu, roz, bordo, alb, iar frunzele frumos dințate pe margine. Ca plantă de ghiveci, verbenele sunt printre florile cel mai des folosite (chiar ca și flori tăiate), alături de mușcate, begonii, petunii și fucsii, pentru decorarea balcoanelor și teraselor. O ud abundent în fiecare zi cu apă de ploaie. Pentru obținerea de tufe bogate, ciupesc vârfurile după transplantarea răsadurilor în ghivece. Fertilizez lunar cu îngrășământ lichid pentru plante cu flori.
Înmulțirea se face prin semințe, dar germinează destul de greoi sau prin butași de vârfuri de lăstar în septembrie sau primăvara. Butașii îi așez la loc călduros și luminos. După ce fac rădăcini, îi mut în ghivece cu pământ de grădină, mraniță și puțin nisip. Butășirea se face cu lăstari de 5-8 cm în compost, nisip și turbă și la temperatura de 16-18 grade Celsius. Îndepărtez la 21 de zile florile ofilite, astfel planta mă răsplătește cu o înflorire abundentă. Vă trimit 2 poze cu aceste flori frumoase. Vă mulțumesc pentru publicarea articolului meu în nr. 9/2014, am primit și premiul în bani. Vă doresc multă sănătate și flori frumoase, să fie o iarnă ușoară și să ne auzim cu bine!
Foto: Eva Domokos

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply