Barcelona impresionează prin frumusețe și curățenie

0
Foto: Natalia Neagu
Natalia Neagu, com. Stoeneşti, jud. Argeş
Dragi cititori practici,
Eu și soțul meu am fost invitați de fiica şi ginerele nostru în Barcelona – Spania, într-o frumoasă vacanță, despre care vreau să vă povestesc puțin, pentru că am văzut locuri spectaculoase.
Călătoria şi dus şi întors am făcut-o cu avionul, în care am urcat pentru prima dată în viața noastră. La ducere am călătorit ziua, iar la întoarcere noaptea. Călătoria durează două ore. Barcelona (Spania) este cu o oră înaintea României.
Este deosebită călătoria cu avionul, dar şi să vezi o altă țară, alți oameni şi implicit altă civilizație, este interesant. M-a impresionat foarte mult grija administrației municipale (pentru că Barcelona este un municipiu al Catalaniei, un oraş mai mare decât Bucureştiul nostru) pentru locuitorii oraşului şi pentru turiştii care vin valuri-valuri în orice lună a anului (mai ales nord-europeni, englezi, dar şi americani).
Oraşul este foarte bine dotat cu infrastructură: străzi, bulevarde, parcuri, spații verzi, hoteluri, terase, teatre, aeroport, metrou, port de marfă, dar şi cu vase de croazieră pe Mediterană, supermarketuri, piețe, plajă, debarcader. Viața de noapte e asigurată de cluburi, discoteci, cinematografe, teatre. Barcelona are foarte multe hoteluri, pentru toate buzunarele. M-a impresionat curățenia oraşului şi grija tuturor pentru menținerea ei. Există containere speciale pentru gunoi menajer, plastic, sticlă, hârtie şi toată lumea respectă acest lucru.
Punctualitatea mijloacelor de transport în comun: autobuze, metrou, trenuri subterane, este desăvârşită. Se face foarte multă publicitate cu bannere, ecrane mari situate în tot oraşul, pliante, publicitate audio şi video, pe stradă, în metrou, în presă, la TV, sau pe blocuri.
Amabilitatea vânzătorilor şi corectitudinea lor m-a impresionat, mai ales în a-ți prezenta marfa, dar şi la a-ți da restul corect, până la ultimul cent şi tot timpul cu zâmbetul pe buze.
Amestecul de populație, sunt europeni, sud-africani, sud-americani, dar şi chinezi, pakistanezi, dă impresia de aglomerație, dar toată lumea este respectuoasă şi înțelegătoare.
Curățenia stațiilor de metrou şi autobuze, afişarea orarelor pe banere luminoase în stații, curățenia acestora, dotarea cu coşuri de gunoi, supravegherea video a acestora, dar şi supravegherea cu personal discret, grija pentru persoanele cu handicap, te lasă fără grai.
Spaniolii au mare grijă pentru spațiile verzi, sunt parcuri foarte dese şi bine întreținute, cu flori care se schimbă în fiecare sezon. Au un sistem de udare foarte ingenios, format din țevi puse în pământ, la fiecare arbust este un robinet expus pe țevile de adus apa şi este udat dimineața. Fiecare segment de parc are verdeață, arbuşti, arbori, dar şi foarte multă iarbă. Arborii predominanți sunt palmierii în care îşi au cuiburile canari sălbatici, porumbei sălbatici, pescăruşi, albatroşi. Pe lângă palmieri, mai vezi în oraş smochini, salcâmi, piersici, portocali, mandarini, pini pitici, tuia, pini australieni (care cresc puțin în înălțime, dar îşi dezvoltă coroana pe orizontală şi dau foarte multă umbră în parcuri).
Varietate este și la mâncare: pizza, pateuri reci, cafea, capuccino, sucuri proaspete făcute pe loc, preparate cu specific chinezesc, arăbesc, japonez etc. Sunt terase deschise pe trotuar, care te îmbie să serveşti micul dejun, prânzul sau cina sau, pur şi simplu, o înghețată, un suc sau o cafea. Există o mare diversitate de preparate din peşte.
Turiştii erau de toate națiile: grupuri cu ghizi (în Barcelona se vorbeşte limba catalană) sau turişti individuali, care căutau hărți, dicționare, pliante de tot felul, dornici să afle şi să viziteze.
În parcuri erau spații închise cu plasă pentru câini, dotate cu cişmele de apă, coşuri de gunoi, bănci pentru stăpânii câinilor. Aici erau lăsați liberi să se joace în voie. Indicatoare erau peste tot, pe toate aleile parcurilor cu ceea ce este voie: câine în lesă, câine liber, este voie cu câine, iar câinii aveau voie să calce iarba, dar stăpânii nu.
În perioada în care am fost noi era deja trecută primăvara, care la ei începuse în februarie. Erau deja trecute lalelele, zambilele, înfloriseră salcâmii, piersicii, irisul, trandafirii, datura, calele.
Patrimoniul arhitectural al acestui oraş este deosebit, de el catalanii sunt foarte mândri, făcându-i reclame la TV sau cu pliante, care îți sunt înmânate la tot pasul în oraş.
Fiica noastră ne-a plimbat prin oraş însoțită de camera de luat vederi, făcând două CD-uri cu ceea ce a filmat. Mărturisesc că am fost plăcut impresionați de tot ceea ce am văzut şi simțit, dar dorul de țară şi casa ta este foarte mare, de aceea rog românii să-şi aprecieze țara şi să lupte pentru păstrarea trecutului şi a patrimoniului, deoarece alții aşa procedează şi fac o cultură din asta.
Multă sănătate!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply