Bananul care petrece iarna în grădină a crescut mai mult

2
gradina banan
Foto: Adriana Morar
Adriana Morar, loc. Sântana, jud. Arad
Dragă redacție,
Am 36 de ani, un băiat de 11 anișori și un soț care mă iubește, mă apreciază și mă înțelege în tot ceea ce fac. Locuim cu părinții mei în Sântana de Arad, aici unde echipa Practic a fost în urmă cu ceva timp într-o vizită. Vă scriu câteva rânduri despre banan, pe care am reușit să-l cultiv cu succes.
Cunosc revista de foarte mult timp, de prin 2003, de când am și făcut abonamente la Practic în bucătărie și Practic-Idei, numai Grădina mea de vis o cumpăr de la chioșcul de ziare, fiind amplasat peste drum de unde locuiesc. În fiecare lună le aștept cu nerăbdare, de când le cunosc am învățat foarte multe lucruri.
De meserie sunt cofetar și sunt foarte ocupată, mai ales la sfârșit de săptămână, dar oricât aș fi de obosită, nu renunț la pasiunea mea și anume florile, pe care le îngrijesc cu mare drag. Multe persoane spun că le plac florile, dar nu este suficient să cumperi o floare și doar să o pui pe un suport, ea trebuie îngrijită cu mare drag, altfel nu trăiește.
În urmă cu 10-12 ani dețineam doar câteva ghivece de flori, iar acum am ajuns să îngrijesc aproximativ 250 mai mici sau mai mari.
Aș putea să particip la aproape toate concursurile revistei, dar din lipsă de timp am tot amânat (cam mult), până acum când vreau să vă povestesc despre experiența mea cu bananul.
Bananul rezistă peste iarnă afară dacă este protejat. Cu câțiva ani în urmă am primit un puiuț de banan de la un vecin. În primul an l-am plantat în ghiveci, nu i-a mers prea grozav, în al doilea an l-am scos din ghiveci și l-am pus în curte, într-un rond de flori pe soare. S-a dezvoltat foarte frumos, a făcut și puiuți, dar venea toamna și trebuia făcut ceva pentru a-l proteja de frig și îngheț. Cu un hârleț am săpat de jur împrejur și cu puțin pământ l-am scos și coborât în beci (pivniță), iar primăvara l-am dus sus și l-am plantat în rond. Eram nevoită să execut aceeași manevră în fiecare toamnă și primăvară, îmi era foarte greu să tot mut planta. Pe parcursul anilor am înmulțit planta, am mai făcut și schimburi pentru alte flori, iar un banan care era mai mare, l-am pus în grădină, nu l-am mai scos din pământ toamna.
În grădină, bananul este plantat într-un rond de 1,5 m. Înainte de începerea perioadei friguroase, am tăiat planta la vreo 15 cm deasupra pământului, am acoperit cu patru saci de rumeguș adunat de la tăierea lemnelor pentru încălzire, peste rumeguș am pus niște haine mai vechi pe care nu le mai folosim, iar deasupra o folie de nailon, ca să nu intre apă sau zăpadă. Și planta a rezistat foarte bine. Este o foarte mare diferență între bananul lăsat peste iarnă în grădină și cei scoși și duși în beci. Vă trimit niște fotografii cu cel din grădină și ceilalți, făcute în aceeași zi și puteți face diferența. Am trimis mai multe fotografii cu grădina mea de vis, unde mă simt eu cel mai bine, nu vreau să mă laud, dar tot ce se vede este munca mea, deși, recunosc, fără voi nu era la fel.
Am multe soiuri de țepoși, cactuși adică, despre care aș putea povesti foarte mult, datură (trei feluri pe care de la Practic am învățat să le îngrijesc) și foarte multe alte soiuri de flori. Mai avem și o căsuță de vară din lemn pe care am decorat-o cu ulcioare, prosopele, artizanat și alte lucruri rustice. Vă doresc multă sănătate!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Revin cu o intrebare,cam cind ar trebui sa-l tai si sa pun rumegusul.dc e acoperit cu folie de plastic nu putrezeste??cind face-ti operatiunea ,vreti sa postati ??o sa ma uit mai des!Multumesc!!

Leave A Reply