Băile imperiale romane

0

Elena Hăbăsescu, loc. Bocșa, jud. Caraș Severin
Dragii mei,
Mi-am dorit o casă pe malul unei ape curgătoare și dacă aș fi putut s-o am aș fi îmbătrânit pe prispa ei ascultând muzica apei, care mi-ar fi adus liniștea și m-ar fi învățat ce înseamnă statornicia. Deocamdată, în sfârșit am ajuns la Băile Herculane, unde nu mai fusesem de 25 de ani.
Din interiorul camerei auzeam muzica Cernei. Am deschis ușa către balcon s-o aud mai bine, să-mi inunde sufletul acea liniște pe care ți-o aduce rostogolirea neîncetată a valurilor. Soarele cobora dincolo de muntele ce se înălța maiestuos în fața hotelului Roman. Acum 25 de ani niciun om de rând nu putea să-și petreacă câteva zile aici. Era locul destinat străinilor și comuniștilor de la putere. După 1989, încet, încet a început să se deterioreze. Nu s-a mai înlocuit nici măcar o chiuvetă sau altă piesă din baie ori cameră. Singurul lucru care nu s-a deteriorat, de sute de ani, este apa termală sulfuroasă care izvorăște din Munții Cernei și care este o binefacere pentru organismul uman.
Stațiunea Herculane se afla în jud. Caraș Severin la o altitudine de 168 m deasupra mării, aerul de aici fiind puternic ionizat datorită izvoarelor termale din zonă şi a pădurilor din împrejurimi. Este una dintre cele mai vechi stațiuni balneare ale lumii. Numele ei vine de la zeul Hercules – fiul lui Zeus şi al frumoasei Elena, consemnat în mitologia romană ca patron al izvoarelor termale, simbol al puterii şi al echilibrului între forța fizică şi cea spirituală. Râul Cerna străbate cu valurile lui, de la izvoare până la vărsarea în Dunăre, frumuseți nebănuite şi locuri unice pe care le vei cunoaște dacă ești un drumeț neobosit ce știe să caute și să aprecieze ceea ce Dumnezeu a creat.
Izvoarele sulfuroase, termo-minerale şi cloruro-sodice sunt indicate atât pentru tratamentele de cură externă cât şi pentru cele de cură internă. Băile pot trata boli de piele, boli ale sistemului nervos periferic, boli ale aparatului locomotor, intoxicații cu plumb şi alte metale grele, boli ale aparatului respirator, afecțiuni ginecologice. În cură internă se tratează boli ale tubului digestiv şi ale glandelor anexe, boli de nutriție, unele boli ale rinichilor şi căilor urinare. Așa cum vă spuneam la început, am revenit la Herculane după aproximativ 25 de ani cu aceeași speranță să mă fac bine. Mi-am cumpărat bilet de tratament la cel mai vestit hotel din vremea aceea pe care l-am admirat doar din exterior.

Foto: Elena Habasescu
Foto: Elena Habasescu
Drumul de la hotel spre Baia de Aramă, până la prima intersecție, este străjuit pe partea stângă de statui ale zeițelor romane, iar în dreapta curge râul Cerna. La etajul doi era baza de tratament. Personal puțin, care muncea 8 ore pe zi fără pauză. Lume multă, în general bătrâni, venită din toată țara, aștepta ore întregi să ajungă la o procedură. Într-o zi cineva a povestit de băile romane de la parter. Nu știam de ele. Am pus întrebări și după ce m-am lămurit am fost curioasă să le văd. Am plătit o ședință care a costat 80 de lei și la ora când am fost programată am intrat în băile unde cândva romanii și mai marii timpurilor se tratau.
Am fost condusă în baia romană de o doamnă draguță. Nu găsesc cuvintele să vă povestesc bucuria care am trăit-o când s-a închis ușa în urma mea. Mă aflam într-o cameră cu ziduri înalte de cărămidă. Pe fiecare perete era un tablou textil. În mijlocul camerei, în partea dreaptă, două bazine în care coborai pe niște trepte din piatră. Într-un bazin intra doar o singură persoană. De o parte și de alta a bazinelor câte o canapea unde-ți făcea masajul, iar după baie împachetarea. Eram emoționată și încântată de frumusețea de aici și am cerut voie să fac câteva poze, apoi am urcat pe canapea pentru masaj. Când am intrat în bazinul cu apă sulfuroasă mi s-a adus o ceașcă de ceai fierbinte din plante. Priveam în jur și nu-mi venea să cred că mă aflu într-un loc atât de vechi, frumos, curat și sănătos. Iată că se poate să fii tratat și civilizat, însă banii te țin departe de aceste locuri care ar trebui să fie la îndemâna tuturor celor ce au într-adevăr nevoie de ele.
În ultima zi am mai făcut o sedință de tratament la băile imperiale romane, ca să plec acasă cu această amintire de neuitat. A trecut o lună de zile de când m-am întors de la tratament și durerile de la articulații și gleznă au dispărut, de aceea vă scriu acest articol, poate ajută cuiva care nu-și găsește leac pentru reumatism, să încerce și această variantă. Este un loc bun pentru a te relaxa și trata în perioada de iarnă. Multă sănătate!
Foto: Elena Hăbăsescu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply