Băile cu levănțică au acțiune calmantă și antiseptică

0

În familia mea, remediile naturale sunt pe primul loc. Vara culegem plantele de leac, le uscăm corespunzător și le păstrăm în cutii de carton. Printre plantele cultivate se numără levănțica și sulfina, ale căror virtuți terapeutice vi le prezint.
Levănțica este un semiarbust de cultură, originar de pe țărmurile Mediteranei; la noi în țară se cultivă în parcuri, grădini etc., ca plantă ornamentală și aromatică. Florile sunt plăcut mirositoare datorită unui ulei eteric care formează principiul activ de bază și se culeg în prima jumătate a zilei. Pe lângă acest ulei, florile mai conțin tanin și un principiu amar. În scopuri medicinale, florile se folosesc intern, sub formă de infuzie și extern ca oțet aromatic, în băile generale. Intern se face o infuzie din 1-2 lingurițe flori uscate, la o cană de apă clocotită din care se beau 2 căni pe zi. Infuzia are acțiune calmantă asupra sistemului nervos și se recomandă în migrene sau boli de inimă cu substrat nervos. De asemenea, infuzia mărește diureza, secreția biliară, putând fi folosită în amestec cu alte plante medicinale în tratamentul bolilor de rinichi și ficat.
Extern, se prepară oțet aromatic astfel: se ia o mână de flori de levănțică, de frunze de mentă, de salvie, petale de trandafir, cimbrișor, ienupăr, peste care se toarnă 1 l de oțet din vin. Se lasă la macerat timp de 7 zile, apoi plantele se strecoară și se storc. Se completează soluția cu oțet  până la 1 l. Cu acest oțet se fac frecții în caz de răceală, gripă și stări febrile.
Se prepară un amestec pentru băi aromatice astfel: se face o infuzie din doi pumni de levănțică la 6 l de apă clocotită, apoi se filtrează și se adaugă în apa din cadă, care trebuie să aibă 37-40 grade Celsius. Această baie are acțiune calmantă, cicatrizantă și antiseptică. Se stă în cadă 15-20 de minute.
Sulfina crește în locuri uscate de-a lungul drumurilor, în livezi și câmpii. Florile conțin ulei eteric și recoltarea se face în timpul înfloririi plantei. Preparatele din flori de sulfină se pot folosi intern și extern.
Intern se face o infuzie dintr-o linguriță de flori la o cană de apă clocotită și se beau 2 căni pe zi. Această infuzie ajută suferinzii de astm bronșic, bronșite, hipertensiune arterială, hepatită cronică, afecțiuni renale.
Extern se face o infuzie mai concentrată decât cea amintită, din 2 lingurițe plantă la o cană de apă clocotită. Această infuzie se folosește ca antiseptic în boli de ochi, sub formă de băi sau comprese, pentru spălarea rănilor infectate cu puroi, gargară, în abcese dentare, gingivite, laringite.
Pentru băi se prepară o infuzie din 100 g plantă uscată la 2 l de apă clocotită. Infuzia rezultată se filtrează și se adaugă la apa din cadă, care trebuie să aibă 37-40 grade Celsius. Se stă în cadă 15-20 de minute.
Vă doresc sănătate multă!
Elena Văduva, sat Oltețani, com Laloșu, jud. Vâlcea

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply