Baile ambientate

0

Finisaje lucioase, placi cu reflexii de matase, lux extrem, perfectiune. Vorbim de baile anului 2008, care in niciun caz nu mai suporta in caracterizarea lor termeni ca obiecte sanitare sau placari si montaj. Sunt pur si simplu prea tehnici. Aici e vorba de arta.

Cand intri intr-o baie ambientata dupa cele mai indraznete stiluri ale anului 2008 esti atat de impresionat, incat iti vine sa atingi tot. Vrei sa te convingi ca suprafetele lucioase, piesele cu forme sculpturale sau bateriile indoite in semicercuri aplatizate chiar exista, ca nu sunt niste prototipuri menite a-ti fura privirea. Simti nevoia sa-ti treci buricele degetelor de-a lungul muchiilor fine, cu teama, dar si cu un strop de malitiozitate.

Ai vrea sa gasesti un cusur, cat de mic, care sa-ti avante mana in aer cu degetul amenintator anuntand tic-tacul in stil didactic: tz, tz, tz…costa prea mult si au defect. Dar adevarul-adevarat este ca ceea ce vezi si atingi din colectiile anului 2008 sunt lucruri lipsite de cusur pentru care prea putini dintre noi au buget. Ne plac? Cu siguranta, da, dar ele vor ramane un reper, o stacheta prea inalta.

Luxul contemporan este mai aproape de rafinamentul artistic ca oricand. El ne forteaza limitele imaginatiei dincolo de orice am crezut ca poate fi palpabil. Ok, si daca nu ni-l putem permite de ce ar fi important? Renuntand la a admira luxul sau a-l materializa este ca si cum ai taia craca tinand omenirea pentru a ajunge cu capul in nori. E dreptul nostru sa visam, iar daca putem sterge pragul dintre ireal si real nu facem decat sa ne bucuram de viata si sa turam motoarele pentru alte vise.

Devenim propriile noastre personaje, cele care ne-am inchipuit ca am putea fi. Si totul incepe cu exteriorul. Aranjam cadrele, ambientele, ca scena interpretarilor noastre sa fie pregatita, iar baia este una dintre secventele scenografiei vietii noastre de zi cu zi. Cum vrem sa fie ea sau cum o visam? Eleganta, sofisticata, romantica, simpla, purista sau plina de culoare? Oho, variante exista si te poti indrepta catre ele atunci cand greutatea buzunarelor te tintuieste cu picioarele pe pamant.

Obiecte negre combinate cu perfectiunea celor albe, suprafete cu traforuri minuscule sau reliefuri gadilitoare, panouri de sticla si butoane digitale, oglinzi perfecte si muchii prietenoase, culori la care nu te-ai fi gandit – toate sunt posibile in lumea luxoasa a bailor anului 2008. Si cand nu-ti permiti sa o frecventezi, apleaca-te spre propuneri mai accesibile, dar care iti fac degetele sa freamate si nu-ti curma pofta de a visa.


Articol publicat in revista Casa si Gradina
Text: Ioan Serban
Foto: GSG Ceramic Design Colour

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply