Avem iepuri pentru consum

0
iepure in cusca
Foto: Maria Todireanu
Maria Todireanu, Roman, jud. Neamț
Dragă redacție,
Am cumpărat lunar revistele practice, deși nu v-am scris cam de mult. Unul dintre motivele pentru absență este băiețelul meu, Andrei, în vârstă de 9 luni, care îmi ocupă mai tot timpul, un alt motiv este faptul că momentan locuim la țară, nu avem internet și poșta vine foarte rar să ridice corespondența.
Ne-am mutat la țară pentru că eu, momentan, sunt în concediu de creștere și îngrjire a copilului, soțul nu are un loc de muncă stabil și nu prea ne ajung banii să plătim întreținerea la bloc. La țară ne-am amenajat o grădină cu de toate, mai creștem păsări, iepuri, un purcel, un vițel și încercăm să trecem peste criză. Nu știam noi prea multe despre grădinărit și creșterea animalelor, dar nevoia ne-a învățat, încă nu putem spune că le știm pe toate, căci suntem la început, dar cât de cât ne-am documentat, părinții soțului locuiesc acolo de mult, ai mei s-au mutat de curând.
Acum, din cunoștințele mele despre creșterea iepurilor, mai exact despre alimentația acestora, vreau să împărtășesc cititorilor și celor care iubesc aceste animale.
În hrana iepurilor se poate folosi un număr variat de nutrețuri, cel mai indicat fiind trifoiul și fânurile de livadă pentru iarnă, lucernă, varză, iarbă de livadă pentru vară. Ca nutrețuri suculente aceștia preferă morcovi, cartofi, iar dintre cele concentrate ovăz, orz, porumb. În timpul verii nutrețul verde este hrana de bază în creșterea iepurilor. Pentru a evita balonările, leguminoasele nu se vor da în stare umedă.
Se recomandă ca nutrețul verde care este necesar pentru o zi să fie recoltat cu o zi înante, să se păstreze în strat subțire și în locuri umbroase. În timpul verii frunzele de sfeclă, morcovii, urzicile (după ofilire) sunt foarte bine valorificate în hrana iepurilor. De asemenea, se folosesc și plante care stimulează pofta de mâncare: pătrunjel, cimbru, mărar, salvie, mușețel. Iepurii trebuie asigurați cu apă, în special în timpul verii, vasele se umplu de 2-3 ori pe zi; iarna doar o singură dată pe zi, la prânz.
Pentru iepurii adulți, în perioada de repaus, nutrețurile verzi sau fibroase pot acoperi în întregime necesarul de hrană. Cu 10-15 zile înainte de împerechere, în alimentația masculilor se introduc nutrețuri bogate în proteine. Alimentația iepuroaicelor se stabilește în funcție de starea fiziologică a acestora. După fătare, prin hrană se va menține capacitatea de alăptare a iepuroaicelor. Pentru asigurarea necesarului de hrană, la o iepuroaică se dau în funcție de greutatea corporală următoarele nutrețuri: 100-180 g nutreț verde și 50-150 g amestec de nutreț concentrat în timpul verii și 170-200 g fân de bună calitate, 400-500 g suculente, 50-200 g amestec de concentrate în timpul iernii.
Până la vârsta de 3 săptămâni, puii se hrănesc numai cu laptele mamei, iar după aceea se poate începe hrănirea suplimentară cu fân de leguminoase. Înțărcarea se face treptat, la vârsta de 5-8 săptămâni. La îngrășat se pot pune atât iepurii adulți, cât și cei tineri cu vârsta de 3-4 luni. Durata de îngrășare este 3 săptămâni pentru adulți și 4 săptămâni pentru cei tineri. Masculii se castrează înainte de a fi puși la îngrășat. Nutrețurile folosite pentru îngrășarea iepurilor trebuie să fie bogate în glucide și cât mai variate. Grăunțele, mazărea, resturile de la grădinile de zarzavat, fânul, rădăcinoasele, cartofii sunt cele mai indicate pentru perioada de îngrășare. Îngrășarea se face în cuști individuale sau cu câte 3-4 iepuri. Sacrificând iepurii îngrășați ne asigurăm o parte din hrană, dar iepurii pot fi și vânduți, pentru reproducere ori consum.
Succes celor ce vor să încerce creșterea acestor animale!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply