Avem căpșune până ninge

2

Dorina Dan, Reghin, jud. Mureș
Dragi prieteni,
Pentru că noi locuim toată vara la țară, vreau să vă arăt un obiect (o unealtă, dacă pot să-i zic așa) de care noi avem mare nevoie tot timpul. Este vorba despre o sită pe care o folosim pentru a usca pe ea legume, ciuperci, alune, măceșe.

ciuperci
Foto: Dorina Dan
Sita este cumpărată de la fierărie la metru. Se taie în diferite dimensiuni și se fixează pe o ramă din șipci de lemn. Pentru că locuim în zonă de pădure, culegem hribi pe care îi tăiem și-i uscăm pe aceste site. Uscăm alunele, nucile și fasolea păstăi.
Să vă scriu cum se usucă fasolea. Vara, când este fasole multă verde pe pari sau pomișor, o culegem, o curățăm, o spălăm, dar nu o rupem. Aceste păstăi le opărim câteva minute, apoi le scurgem și le uscăm pe site. Ca să stea până anul viitor, se usucă bine de tot la soare, apoi se păstrează în săculeți de pânză. Iarna se pune în ciorbă cu boabe de fasole și afumătură. Nu știu dacă în altă parte a țării se folosește, dar pe la noi această ciorbă este o delicatesă.
Vă îndemn, dragi prieteni, care aveți pământ și vreți să lucrați puțin, dar să aveți satisfacții deosebite, să cultivați căpșuni care rodesc tot timpul anului. Puteți de pe câteva fire să culegeți la fiecare 2 zile o farfurie de căpșune. Eu le-am cumpărat de la o firmă chiar din revista Practic Idei. Am avut căpșune tot anul până a nins. Chiar și atunci erau căpșune coapte, înflorite, verzi. Poza pe care v-o trimit am făcut-o anul trecut de 1 noiembrie, când am cules ultimele căpșune.
Am construit la casa de la țară un foișor și un leagăn în care ne simțim foarte bine în zilele toride. Foișiorul are 7 metri lungime și 4 lățime. Avem o sobă cu plită și grătar. Toată vara gătim acolo, iar toamna facem dulcețuri, zacuscă, bulion, compoturi. Acolo bem cafeaua, jucăm remi sau cărți în timpul liber. Am pus și câteva obiecte vechi; în loc de bănci sau scaune am pus canapele originale. Oricine vine la noi se simte foarte bine în mijlocul naturii. Vă trimit poze cu foișorul. Vă sărut pe toți cu mare drag și vă doresc multă sănătate și multe reviste la fel de interesante!
Foto: Dorina Dan

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Cum depozitezi fructele | Revista Practic idei

  2. Pingback: Cires Nanking | Revista Practic idei

Leave A Reply