Nerine, o plantă robustă, sădită în august

0
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Elena Râncioagă, sat Izvoru, com. Proviţa de Sus, jud. Prahova
Dragii mei,
Vă scriu despre Nerine bowdenii, o plantă robustă, foarte potrivită pentru jardiniere.
Are frunze lucioase verzi, inflorescenţe lungi, cu flori de forma unor pâlnii, de culoare roz. Nerine reprezintă un grup de plante bulboase ce provin din sudul Africii, iubesc soarele, dar nu toate rezistă la ger, de aceea trebuie să petreacă iarna la adăpost.
Perioada de activitate vegetală a acestor plante începe la sfârşitul verii şi se termină în luna mai. Bulbii îi plantez totdeauna în luna august, în ghivece de 9-15 cm diametru. Folosesc un compost uşor îngrăşat, format din două părţi pământ de flori şi o parte de nisip grosier.
Bulbii îi aşez în aşa fel încât partea superioară a acestora să rămână afară din pământ. Mutarea dintr-un vas în altul o fac la fiecare 3-4 ani, între timp doar împrospătez pământul de la suprafaţa ghivecelor (3-5 cm), tot în luna august. Am grijă să aşez plantele la adăpost, păstrând umiditatea compostului, până când frunzele încep să se îngălbenească, lucru care se întâmplă cam în luna mai, după care întrerup udările, până la sfârşitul verii. Cam la 3 săptămâni adaug în apă un strop de fertilizant. În timpul iernii nu mai ud deloc şi acopăr terenul cu turbă, ierburi uscate sau cu o pânză de sac.
Nerine se înmulţeşte prin divizare. La plantare, despart bulbii şi îi sădesc separat într-un amestec de pământ de flori şi nisip grosier (2:1). Ud moderat, căci prea multă apă, mai ales când este frig, duce la putrezirea rădăcinilor. Păduchii verzi mai atacă această plantă sau melcii fără casă, dar există multe metode de a-i combate.
Vă doresc flori frumoase în grădină, în casă, pe balcon!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply