Atenție unde cultivi porumb zaharat

0

Ioan Stănescu, Sinaia, jud. Prahova
Dragă redacție,
Porumbul zaharat este foarte apreciat. Voi descrie mai jos cultivarea lui, dat fiind faptul că acesta poate fi cultivat și în grădinile mici ale gospodăriilor, atât pentru consumarea lui ca fiert sau copt, cât și pentru conservarea sa.
Porumbul zaharat, numit și porumb dulce, este originar din Mexic. Consumul a crescut odată cu dezvoltarea industriei de conserve, pentru care porumbul reprezintă una dintre cele mai folosite materii prime. Porumbul zaharat se cultivă pentru boabele sale, care au un conținut caloric mai ridicat decât porumbul obișnuit.
În faza de coacere, în lapte, se consumă fiert sau copt, dar mai ales conservat (știuleți întregi congelați sau boabe conservate la borcan). Din mălaiul de porumb zaharat se prepară cele mai bune produse de cofetărie. Din punct de vedere botanic, planta nu se deosebește cu nimic de porumbul obișnuit. La maturitate, boabele pierzând apă, se zbârcesc și devin transparente. Culoarea poate fi galbenă, roz, roșie, violacee, cenușie sau neagră. Cele galbene sunt preferate datorită conținutului în caroten, spre deosebire de cele albe care nu au această provitamină.

porumb
Foto: arhiva Practic
Din punct de vedere biologic, manifestă aceleași cerințe față de mediu ca și porumbul obișnuit. Semințele încolțesc normal la 12-13 grade Celsius. Plantele tinere pot suferi din cauza brumelor târzii de primăvară, dar se refac rapid și se dezvoltă normal. În decursul perioadei de vegetație, cerințele față de temperatură nu sunt uniforme. În prima jumătate a perioadei de vegetație (răsărit, formarea florilor), plantele au cerințe mai mari față de temperatură, pe când în a doua jumătate (de la formarea florilor până la recoltare), clima mai răcoroasă asigură o creștere și dezvoltare normale. Cultura se înființează când temperatura solului a atins 8-10 grade Celsius (după 15 aprilie).
Din punct de vedere agrotehnic, cultura este identică cu a porumbului obișnuit de boabe. De o mare impor-tanță este alegerea terenului, cunoscând că porumbul zaharat nu trebuie amplasat după porumb sau într-un teren care a fost atacat puternic, cu ani înainte, de sfredelitorul porumbului. O altă particularitate a porumbului zaharat este aceea că planta emite copili. Înlăturarea copililor conduce la obținerea unor știuleți viguroși pe planta principală și de calitate superioară, în schimb producția de știuleți este mai mică.
Recoltarea porumbului se execută numai manual dimineața și în a doua parte a după-amiezii pentru a menține prospețimea știuleților; pe timp călduros și însorit boabele se zbârcesc și își pierd din aspectul comercial. Producerea semințelor se realizează ca și la porumbul obișnuit. Se însămânțează în rânduri, la distanța de 70 cm. Succes!
Foto: arhiva Practic

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply