Atenție, mușuroiește tufele de trandafiri ca să nu înghețe

1
trandafiri
Foto: Rodica Țîmpău
Rodica Țîmpău, Câmpulung-Moldovenesc, jud. Suceava
Dragi cititori, stimată redacție,
Revin cu o nouă scrisoare prezentându-vă frumoșii mei trandafiri din fața blocului.
Încă din august-septembrie mă gândesc la înmulțirea trandafirilor. Anul acesta au fost foarte bogați în flori. Am 25 de trandafiri, așezați în formă de stea cu 5 colțuri de diferite culori. Nu am culoarea galbenă, deoarece de câte ori am încercat să pun un butaș, nu s-a prins niciodată. Dar nu renunț, voi continua până voi reuși. În fiecare an la sfârșitul lui august și începutul lui septembrie pun câte 2-3 trandafiri sub sticlă, căci așa am procedat de fiecare dată. Mi-a promis o prietenă că-mi dă din nou mlădițe de trandafir galben.
Cum procedez? Tai mlădița de 30-40 cm așa încât să aibă 4 noduri, fac o groapă și pun cam 30 cm în pământ, iar la suprafață las 10-15 cm, apoi acopăr cu pământ și puțin gunoi de grajd, apoi pun sticlă tăiată deasupra, lângă sticlă pun un băț în pământ și-l leg de sticlă pentru a nu lua vântul sticla, apoi spre toamnă, mai târziu, adun pământ pe lângă toți trandafirii.
Soțul îi scurtează puțin toamna și acoperim bine cu pământ pentru iarnă. Atenție! Tăierile severe rămân pentru primăvară.
Unii trandafiri pot fi protejați prin aplecare și îngropare în pământ, dar dacă nu se poate, este bună și mușuroirea la baza tufei.
Toată vara mă ocup de trandafiri, îi stropesc de 2 ori cu insecticid, apoi pe vreme secetoasă îi ud seara târziu. După prima înflorire, când se usucă florile, le tai cu foarfeca, apoi începe și a doua înflorire. Aproape toți au înflorit din nou.
Doresc multă sănătate, atât colectivului care face frumoasele reviste Practic(e), cât și iubitorilor de flori.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Cum feresti gradina de inghet | Revista Practic idei

Leave A Reply