Atenție cum alegeți scara interioară

0

Elena Râncioagă, sat Izvoru, com. Provița de Sus, jud. Prahova
Dragi prieteni,
În arhitectura unei case, scara este, după părerea mea, un element foarte important.
Ea reprezintă de fapt o punte de legătură între etaje, dar în același timp un element decorativ, care trebuie să se armonizeze cu linia întregii construcții. Alegerea modelului unei scări nu este doar o chestiune de estetică. Forma scării – dreaptă, balansată (urmând forme curbe) sau în formă de spirală – depinde de dimensiunea spațiului în care este amplasată. O scară într-o singură rampă este cea mai puțin economică, dar și cea mai comodă. Lățimea unei astfel de scări depinde de spațiul avut la dispoziție. Totuși, un minimum de 60 cm este obligatoriu. Conceperea unei scări, în afară de rațiunile estetice, trebuie să țină cont de comoditatea utilizării și, mai ales, de securitate. Toate acestea sunt esențiale și nu țin decât de câteva reguli de bază.
Treptele trebuie să aibă o lățime cuprinsă între 25 și 30 cm, iar pentru ca scara să fie comodă, contratreptele să aibă o înălțime de 15-17,5 cm. Altfel, ea devine abruptă, fiind greu de urcat și periculos de coborât în grabă. Balustrada nu va avea o înălțime mai mică de 85-90 cm, iar interioarele de finisaj trebuie să fie antiderapante. În spațiile cu forme rotunde, sunt potrivite scările balansate sau elicoidale. Ele sunt mai economice din punct de vedere al ocupării spațiului.
Vedeta de necontestat a spațiilor mici este, însă, scara spiralată. Amintiți-vă turnurile castelelor. Având treptele în formă de triunghi, ea se desfășoară de-a lungul unei axe centrale, ocupând un spațiu foarte mic la sol și fiind cea mai economică. O astfel de scară este destinată exclusiv circulației, forma ei strânsă nepermițând transportarea de mobilă sau de cutii voluminoase. Și aici trebuie respectate anumite dimensiuni rezonabile, deoarece cu cât diametrul este mai mic, cu atât partea dinspre ax a treptelor se îngustează, mărindu-se astfel pericolul alunecării. Însă acest tip de scară se poaate folosi și pentru a se crea o legătură rapidă între două nivele și atunci devine o piesă de mobilier care trebuie tratată astfel încât să fie interesantă, foarte decorativă.
Alegerea materialelor din care se construiește o scară se face în funcție de decorația interioară a casei, de stilul și de utilizarea ei viitoare. Într-un fel va arăta o scară de serviciu sau una de circulație intensă și altfel o scară decorativă, la standardul în care se încadrează clădirea. Cel mai la îndemână material din care se pot construi scările este lemnul. Dar și betonul, finisat apoi cu materiale decorative, poate fi elegant. Mai puțin frecvente în prezent, dar de o mare frumusețe, sunt scările din piatră. Însă oricare ar fi materialul pentru care se optează, el trebuie să fie în acord cu restul casei. În casele de munte din zona unde eu locuiesc se potrivesc scările simple. Ele sunt realizate din lemn de brad lăcuit, în concordanță cu plafonul și lambriurile de pe pereți. La acest tip de scară sunt folosite două tipuri de lemn. Treptele sunt mai deschise la culoare, iar contratreptele și balustrada au ornamente fine din lemn băițuit. O astfel de scară poate fi înnobilată cu o mochetă roșie, prinsă cu elemente din alamă. Puteți încerca să vă construiți singuri o astfel de scară. Succes!
Foto: arhiva Practic

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply