Atenție ce mânătărci culegeți, unele sunt periculoase!

1
hribi
Foto: Ioana Tudor
ing. Ioana Tudor, București
Dragi prieteni,
Când culegeți ciuperci, este vital să le puteți deosebi pe cele comestibile de cele toxice, de aceea vă prezint două perechi de ciuperci asemănătoare.
Boletus edulis și Boletus satanas seamănă dar sunt 2 ciuperci foarte diferite. Boletus edulis este o specie comestibilă; mai este numit popular și hrib, mânătarcă, pâinea pădurii, pitarcă, mitarcă roșie, ciupercă albă. Se găsește în păduri de conifere și foioase, prin tufișuri, poieni, la marginea potecilor de pădure. Apare izolat sau în mici grupulețe de 2-3 în grupurile mai numeroase, din mai până în noiembrie. Diametrul pălăriei are între 7 și 25 cm, iar forma pălăriei este de la semisferică până la plată. Cuticula este netedă, lucioasă pe timp uscat și vâscoasă pe timp umed, iar culoarea – alb, brun deschis. Tuburile stratului fertil sunt albicioase, apoi devin galben-verzui. Piciorul are între 5 și 20 cm, un aspect viguros, plin. Diametrul este neuniform – sub pălărie este subțire, iar la bază îngroșat, ca un butoiaș. Culoarea este albicioasă, iar sub pălărie este brun deschis.
Fratele său toxic este Boletus satanas, numit popular burete roșu, mânătarca dracului, buretele dracului. Apare izolat, câte 1-2 sau în grupuri, din iunie până în octombrie, în păduri de foioase-făgete, preferă solurile calcaroase sau neutre. Apare rar în păduri de rășinoase. Pălăria are 10-40 cm în diametru, cu o formă sferică, semisferică, ușor convexă, ca o perniță. Cuticula este mată și catifelată pe timp uscat și lipicioasă pe timp umed, cu marginile subțiri și culoarea alb-cenușiu sau olivacee. Tuburile sporigene sunt de culoare galbenă și galben-verzui, apoi roșii sângerii și roșii-olivacee. Prin apăsare devin albastre-verzui. Piciorul are 5-9 cm în diametru și 6-12 cm în înălțime și este gros, plin, bombat. Culoarea sa este galbenă, acoperit de o rețea fină, roșie, mai densă la mijlocul piciorului.
Aveți grijă când culegeți ciuperci pentru consum și dacă nu sunteți siguri de apartenența la o specie sau alta, nu le folosiți! Vă doresc multă sănătate!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Flori toxice | Revista Practic idei

Leave A Reply