Aster, o floare modestă și rezistentă

0

Monica Antoniciuc, Galați
Dragii mei,
La bunici ne sunt amintirile cele mai plăcute, ne rămâne copilăria cea fără griji pe care o purtăm în suflet toată viața. Dacă vreau să-mi încarc bateriile merg la țară, în grădină, în vie, mă cațăr prin copaci după fructe și vin acasă cu sufletul plin.
Are bunica la țară, lângă gardul de la vie o tufă frumoasă, o floare modestă, dar cu niște culori de te minunezi de natură în fiecare clipă. Se numește Aster sau popular steluță. Nu cere îngrijiri speciale, o știu acolo de 3 ani și ne este dragă, ne face toamna mai frumoasă. Floricica are la mijloc soarele, un cerc de un galben intens și pe margini este înconjurat de petale multe, multe, movulii.
Este foarte frumoasă. Nu este pretențioasă, crește pe orice sol, are nevoie doar de soare și spațiu. Înmulțirea se face prin semințe dar și prin divizarea tufelor, toamna târziu, după ce se ofilește și ultima floare. Se taie tufa lăsând o distanță de o palmă înălțime de la sol. Se desface și se replantează în altă parte în sol afânat. Facem o groapă destul de adâncă, udăm, punem rădăcina plantei, acoperim cu pământ afânat și udăm iar. Se cunosc peste 350 de specii din acest gen, unele au flori de culoare albă, altele sunt albăstrui, altele vilolet-indigo.
Frunzele superioare sunt lanceolate, cele inferioare oval-spatulate sau eliptice. Frunzele mai pot fi dințate, lungi. Tufele pot fi pitice, dar pot atinge și înălțimi mari de chiar peste 1 m. Așa cum este scris și în unul dintre articolele apărute în ultimele ediții ale revistei, Aster este o specie rezistentă la frig, o putem întâlni până dă brumă, dar cu frunze mai puține însă plină de flori. O putem planta lângă un gard, alături de zorele, Mâna Maicii-Domnului (Lonicera), iederă sau gard viu de hibiscus. Iubiți această floricică, care ne face viața mai frumoasă și nu cere multe în schimb!
Foto: arhiva Practic
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply