Asocierea în agricultură II

1
Asocierea în agricultură
Iulian Iacob
Dragi cititori, continuăm articolul început aici.
Lucrez doar eu cu soția, din când în când mă mai ajută și socrul că este pensionar sau cele două fete ale noastre, acum plecate la oraș. Toată viața m-am ocupat de legume și nu-mi pare rău pentru că este o muncă foarte frumoasă, am fost independent și mie îmi place să fiu independent, să nu fiu la mâna altuia, s-au câștigat bani nu frumoși, dar nici puțini, deci am trăit decent.
Spuneți-ne câte ceva despre solarul pe care îl construiți acum.
Se întinde pe o suprafață de 1250 mp. Voi lua folie profesională Sotrafa, produsă în Spania, din punctul meu de vedere una dintre cele mai bune care se găsește pe piață în România la ora actuală. Are 3 ani garanție și 5-7 ani perioada de viață. Îmi trebuie 350 kg și mă costă undeva la 6.000 lei numai folia fiindcă este 18,50 lei kilogramul. Structura metalică mi-o fac în regie proprie. Am încercat să colaborez cu o firmă de specialitate și mi-a cerut numai mâna de lucru o sumă uriașă, de parcă mi-ar fi construit o casă. Muncesc eu singur o lună de zile cu soția și cred că structura mai mult de 20.000 lei nu mă duce, dar am recuperat și materialele de la vechiul solar. Mai este de adăugat la costuri și sistemul de irigare, căci fără asta nu se poate.
Ați încercat cumva să accesați și fonduri europene?
În primul rând trebuie să ai bani să plătești. Faci contract cu o firmă, după anumiți pași când îți face construcția respectivă îți trimite factura să plătești. Și îți trebuie bani, dar pe cei din fondurile europene îi primești doar la sfârșit, așa că trebuie să faci credit, dar la cooperativele agricole nu se acordă credite. Am întâmpinat personal această situație, băncile nu vor să audă de cooperativele agricole. Nici juriștii de la firmele de leasing nu cunosc bine statutul cooperativelor, cred că sunt înregistrate la primărie, nu la Registrul Comerțului, cer acte peste acte, împuterniciri, dispoziții. Am reușit să luăm până la urmă un credit pentru mașină, dar greu, greu de tot. Tot ce am făcut a fost numai pe spatele nostru. Am reușit pentru că am fost perseverenți, am crezut în șansele noastre.
Ce i-ați sfătui pe cei care vor să înceapă o afacere în agricultură?
Este destul de greu, în primul trebuie să ai cunoștințe minime, în al doilea rând trebuie să ai piață de desfacere. Și astăzi este foarte greu să ai piață de desfacere. Și ca să te asociezi trebuie să știi să produci, să ai încredere unul în altul. În agricultură trebuie să fii dedicat 100% ca timp, ca muncă, pentru că este ca și cum ai îngriji un copil mic, aproape zilnic trebuie să stai între culturi, de dimineața până seara și ca să produci mult, pentru că altfel în ziua de astăzi nu prea iei ceva bani, trebuie să muncești mult. Și munca dă rezultate în final. Se obține și profit, dar cu investiții mari.
Sper ca această poveste de succes să dea curaj și altor mici producatori să se asocieze. Numai bine tuturor!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

Leave A Reply