Cum îngrijești familia de albine în lunile aprilie și mai

0

Vă scriu despre lucrările care se fac în stupină în ultimele două luni de primăvară.

Aprilie în stupină

Luna aprilie este mijlocul primăverii, este luna când în natură înfloresc unii pomi fructiferi ca prunul, caisul, cireșul, piersicul, vișinul, precum și unii arbuști fructiferi din pădure, dar și din grădinile noastre precum cornul, însă acum sunt înflorite brândușele și ghioceii din poienile pădurilor, dar și din grădinile noastre, unde cu ani în urmă am plantat bulbii. Stupina mea este gata de start, albinele stau în așteptarea încălzirii vremii, stau pe „loc repaos” până se îndreaptă vremea. Bucuria apicultorilor trebuie să crească în aceste luni de primăvară, mai ales la cei care au efectuat tratamentele de toamnă în stupină, acum urmărim dacă albinele au rezerve de hrană.
Recomand tuturor apicultorilor stimularea de primăvară a albinelor prin administrarea siropului de zahăr în care s-au adăugat câte 20 ml de Protofil, produs care se găsește la toate magazinele apicole din județe, acest medicament este stimulent, dar și previne sau combate acolo unde mai există nosemoză, boală care dacă este netratată duce la pierderea familiilor de albine. Sperăm ca anul să înceapă cu bine, să avem timp frumos la culesul nectarului și polenului de către albine. Atenție la apă, care nu trebuie să lipsească din stupină. Mai multe amănunte pentru cele două luni de primăvară sunt scrise mai detaliat în continuare.
În aprilie este mijlocul primăverii, soarele strălucește, iar zilele sunt tot mai calde, când temperatura zilnică trece peste 10 grade Celsius și începe vegetația plantelor. În această lună înfloresc unii pomi fructiferi, iar pe la jumătatea lunii înflorește și păpădia. Iată ce lucrări apicole trebuie să executăm în stupină în această lună:
1. Efectuarea reviziei generale de primăvară, ocazie cu care se unesc familiile de albine slabe, se completează rezervele de hrană acolo unde este necesar, întărirea familiilor mijlocii, pe seama puietului căpăcit ridicat din familia puternică, cu o dezvoltare mai accentuată.
2. Mutarea familiilor de albine în stupi curați și dezinfectați.
3. Lărgirea cuiburilor cu faguri clădiți, luați din rezerva stupinei, apoi completarea cu faguri artificiali, mai ales pe durata înfloririi pomilor fructiferi.
4. Istalarea colectoarelor la urdinișurile stupilor, pentru recoltarea polenului, mai ales la familiile de albine care au adunat prea mult.
5. Verificarea stării de sănătate la toate familiile de albine.
6. Se vor scoate din stupi fagurii necorespunzători în vederea topirii lor.
7. Extragerea și condiționarea cerii provenite de la fagurii clădiți în ramele clăditoare.
8. Se vor lua toate măsurile pentru a preveni furtișagul.
9. Aplicarea preventivă a tratamentelor pentru varooză și locă europeană.
10. Asigurarea și transportul familiilor de albine la livezile de pomi fructiferi, în vederea valorificării nectarului și a polenului, cât și a polenizării pomilor în vederea sporirii producției de fructe.
11. Prevenirea intoxicațiilor familiilor de albine, determinate de tratamentele fitosanitare efectuate în livezile cu pomi fructiferi, iar pentru a preveni aceste situații neplăcute, recomand tuturor apicultorilor să țină legătura cu medicii veterinari din zonă, cât și cu primăriile, care au obligația de a informa apicultorii de pe raza localității respective, despre tratamentele fitosanitare care urmează a se efectua, pentru ca apicultorii să ia măsurile corespunzătoare în vederea evitării morta­lității prin intoxicație la albine. Menționez că pe timpul primăverii deschiderea urdinișurilor este constantă: iar în lipsă de cules se va strâmtora până la 2-5 cm, în funcție de puterea familiei de albine, iar în momentul începerii culesului se lărgesc, apoi la terminarea culesului din nou se strâmtorează, pentru a evita fur­ti­șagul. De asemenea din stupine nu trebuie să lipsească adăpătorul de apă la care s-a adăugat 5 g de sare la 1 l de apă, deoarece albinele caută să aducă apă în stup chiar și în zilele nefavorabile, ceea ce duce la moartea lor, în căutarea sursei de apă de la distanțe mari, dacă noi din neglijență nu am instalat adăpătorul.

albinele
Foto: arhiva Practic

Albinele în luna mai

Mai este ultima lună a primăverii, când zilele însorite sunt în continuă creștere. În luna mai se termină înflorirea tuturor pomilor fructiferi. Luna aceasta se mai numește și Florar, deoarece este cea mai frumoasă lună din an, datorită florilor de la speciile pomicole, cât și a florei melifere spontane. Iată care sunt principalele lucrări apicole din această încântătoare lună:
• Continuarea lărgirii cuibului de puiet în raport cu dezvoltarea familiei de albine și de evoluția culesului de nectar și polen din natură.
• Instalarea colectoarelor de polen, acolo unde nu s-a făcut în luna precedentă, aceasta se face pentru a evita blocarea ramelor cu polen.
• Menținerea familiilor de albine puternice și sănătoase, prin scoaterea periodică a fagurilor cu puiet căpăcit de la cele mai puternice în vederea întăririi familiilor de albine mai slabe
• Pregătirea familiilor de albine pentru valorificarea superioară a nectarului de salcâm, prin adăugarea de faguri artificiali în vederea clădirii lor, creând astfel spațiul necesar depozitării nectarului de la această importantă specie meliferă, ceea ce duce în mod sigur la creșterea producției de miere de salcâm.
• Efectuarea transportului stupilor în apropierea pădurilor de salcâm, ori lângă perdelele de protecție făcute din această importantă specie meliferă. Stupii se mai pot transporta și la culturile de rapiță care sunt înflorite în această lună, transportul stupilor se va face numai noaptea, luând toate măsurile de protecția muncii.
• Extragerea mierii de salcâm sau de rapiță.
• Recunoașterea în teren a surselor melifere ca: salcâm, pomi fructiferi, rapiță, dar și recunoașterea căilor de acces la aceste surse de cules.
• Uscarea și con­di­ționarea polenului re­coltat de la albine cu ajutorul colectoarelor de polen.
• Instalarea și alimentarea periodică a topitorului solar cu ceara obținută din ramele clăditoare, cât și din fagurii reformați ori a fagurilor distruși de șoareci.
• Odată la câteva zile se va împrospăta apa din adăpătorul stupinei, cunoscând că în lipsa apei din stupină, albinele caută apa în locuri neigienice ca platformele de gunoi, bălțile din drumuri, pâraie, iazuri existând riscul intoxicării sau îmbolnăvirii albinelor.
• Prevenirea intoxicațiilor albinelor cu substanțe fitofarmaceutice în timp cât în zonă se fac tratamente contra bolilor și dăunătorilor agricoli. Recomand apicultorilor să țină legătura cu primăriile locale, centrele de avertizare, cu medicii veterinari.
• Rețineți că cei mai buni faguri sunt clădiți de albine în timpul înfloririi livezilor, deoarece în acest timp familia de albine se găsește în stadiul de creștere numerică și are nevoie de un număr cât mai mare de celule de lucrătoare. Mult succes!

prof. Octav Vitcu, Ibănești, jud. Botoșani

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply