Asigurarea locuintelor. Informatii utile

0

Monitorul Oficial, din 24 iulie 2013 a publicat Legea 243/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor.

Asigurari locuinte

In conformitate cu prevederile legale, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale.

Citeste si: Asigurarea obligatorie a locuintelor

Prin dezastru natural unde asigurarea locuintelor este obligatorie se intelege: cutremur de pamant, alunecari de teren si inundatii. Aceasta inseamna ca, in caz de daune produse de cutremur, alunecari de teren sau inundatii manifestate ca fenomene naturale, proprietarul locuintei asigurate prin polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale va fi despagubit.

Citeste si: Asigurarea obligatorie pentru casa

Legea permite acordarea de despagubiri numai pentru acele daune care au rezultat din manifestarea unuia/unora dintre cele 3 riscuri, nu si din cauza altor fenomene (naturale sau cauzate de om).

Suma asigurata prin polita obligatorie si implicit suma maxima a despagubirii este 10.000 euro pentru o prima de asigurare de 10 euro/an sau de 20.000 euro pentru o prima de asigurare de 20 euro/an, in functie de tipul locuintei.

Constatarea daunelor, stabilirea cuantumului despagubirilor si plata acestora se vor face in conformitate cu prevederile contractului de asigurare, acceptat si semnat de asigurat.

Citeste si: De ce sa iti asiguri casa?

Cu alte cuvinte asigurarea obligatorie ofera siguranta doar pentru trei situatii. Oricare alt eveniment care ar putea sa-ti afecteze locuinta nu poate fi prins in aceasta asigurarea obligatorie. pentru oricare alete situatii este necesara o asigurare suplimentara, cu firme private de asigurati si implicit alte taxe.

Mai trebuie spus ca o asigurae facultativa nu il exclude pe proprietar de prevederea referitoare la asigurarea obligatorie.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply