Arta tricotatului pentru începătoare

0

Cristina Zaizon, Buzău
Dragă redacție,
După cum v-am mai scris, am aflat târziu de revista aceasta plină de sfaturi. M-au interesat materialele despre flori și în mod special am folosit informațiile despre cactuși, deoarece mi-am cumpărat și eu unul. Acum vă împărtășesc din experiența mea în arta tricotatului. Nu sunt o mare maestră și ceea ce scriu se adresează în primul rând începătoarelor.
Și eu am fost în situația de a nu ști mare lucru și, spre rușinea mea vă spun, primul pulover n-am putut să-l port pentru că era lucrat prea strâns. Nu știam nimic despre luarea măsurilor și raportarea materialului tricotat la ele. Nu puteam să văd un model și să-l fac imediat, a trebuit să învăț singură, pentru că nu toată lumea are răbdare să-ți arate. O să încep cu câteva materiale necesare tricotatului pe andrele. În primul rând, sunt necesare fire de PNA, lână sintetică sau în amestec. Ele se pot cumpăra de la magazinele specializate și au o etichetă pe care este bine să n-o aruncăm, pentru că pe ea scrie temperatura de spălare, dacă se poate călca sau nu și chiar și dacă se poate spăla la mașină. Se pot folosi și firele deșirate din tricoturi, care sunt încă bune și care se spală cu apă călduță și cu detergentul potrivit, se clătesc și de lasă la scurs pe sârmă. După ce au fost stricate tricoturile, firul se face scul folosind speteaza unui scaun și așa se spală și se clătește. Dacă este prea creț firul, pentru a-l îndrepta, se agață de el o greutate când îl punem pe sârmă la uscat.

cum tricotezi
Foto: Cristina Zaizon
Pentru a tricota un obiect vestimentar, este mai greu de spus cantitatea de fir necesară și atunci este mai bine să avem din același tip de fir o altă culoare, care să se potrivească cu cea din care vrem să tricotăm sau chiar 3-4 culori. Pentru tricotat se folosesc andrelele din plastic sau din metal circulare, pentru lucrul rotund se folosesc cinci andrele de aceeași grosime, pe patru dintre ele se pun ochiurile și cu a cincea se lucrează. Grosimea firului trebuie să corespundă cu grosimea andrelei care este o dată și jumătate din grosimea firului care se lucrează. Toate firele cu care se lucrează o bluză trebuie să fie de grosime apropiată. Dacă folosim un fir de bază și un fir care să completeze, se iau amândouă firele și se răsucesc unul după altul, în felul acesta se văd grosimile celor două fire.
În afară de acestea mai sunt necesare ace de cusut cu urechea mare, pentru a coase tricoturile, un ac de siguranță pentru a ține ochiurile care se încrucișează la torsade și la romburi, centimetrul pentru luarea măsurilor și croșeta pentru a ascunde firele care rămân la capetele părților lucrate, după ce au fost puse ochiurile și care se ascund pe dosul lucrului pe o lungime de 1 cm și apoi se taie cu foarfeca, cu atenție. Nodurile care apar mai ales la tricoturile realizate din fire reciclate se fac bine pentru a nu avea surpriza să se desfacă, iar capetele firului se taie la o jumătate de centimetru de la nod, altfel la spălat se desfac și aveți ochiuri care apar ca niște găuri. Mai sunt necesare bolduri pentru a așeza părțile tricotului spate și față, mânecile unde trebuie cusute.
Punerea ochiurilor se face dublând firul de la un ghem pe o lungime de 2 ori mai mare decât a părții ce reprezintă elasticul, sau partea de jos a bluzelor și se face un nod simplu, astfel încât să rămână un capăt mic de fir. Se pun andrelele una lângă alta pentru că ochiurile se pun pe amândouă andrelele. După ce s-au pus ochiurile, una dintre andrele se scoate și se lucrează elasticul, de aceea ochiurile nu trebuie puse prea strâns. Se țin cu mâna dreaptă capetele firului dublat lângă nod și andrelele una lângă alta, iar pe arătătorul de la mâna stângă se înfășoară firul de la ghem. Firul dublat se dă după degetul mare de la mâna stângă, astfel încât să formeze un V cu firul de la degetul arătător de la mâna stângă, colțul V-ului fiind nodul făcut la capătul firului dublat. Restul firului dublat se ține între degetul inelar și degetul mic de la mâna stângă. După ce ați ajuns în poziția aceasta se introduc andrelele cu amândouă capetele pe lângă degetul mare prin buclă, de pe acesta se ia firul de la arătător (cel întins) cu andrelele, se trece prin bucla de la degetul mare și apoi se dă drumul buclei de pe degetul mare al mâinii stângi trăgând firul cu degetul inelar și cel mic. Astfel ați realizat primul ochi și la fel se lucrează toate ochiurile fără soț.
cum tricotezi
Foto: Cristina Zaizon
Pentru ochiurile cu soț, începând cu al doilea, se schimbă poziția firului de pe degetul mare, astfel ca firele dublate de pe degetul mare al mâinii stângi să fie paralele și ținute în jos, tot de degetul inelar și cel mic. Firul de la ghem se înfășoară ori de câte ori se termină pe arătător. În mâna dreaptă aveți andrelele cu primul ochi făcut. Pentru cel de-al doilea ochi andrelele nu se mai introduc pe lângă degetul mare ca la primul ochi, ci printre firele paralele de la degetul mare se ia firul întins ținut de degetul mare și apoi i se dă drumul buclei după degetul mare, trăgând de firele ținute cu degetul inelar și cel mic. O să vă dați seama dacă ați reușit să faceți bine al doilea ochi pentru că se leagă de primul. Cu acest al doilea ochi îl trageți și peste nodul făcut, astfel rămâne numai căpețelul care poate fi ascuns cu croșeta pe spatele lucrului. În acest mod se pun toate ochiurile necesare unei părți a bluzei. Elasticul se lucrează cu ochiurile unul pe față și unul pe dos și acesta se repetă, dar pe un număr de ochiuri mai mic la mâneci și guler, spatele și fața având același număr de ochiuri la elastic. Elasticul se mai poate face și astfel: două ochiuri pe față alternând cu două ochiuri pe dos, sau cu torsade de două ochiuri pe față alternând cu două ochiuri pe dos. Această metodă de punere a ochiurilor are un mare avantaj, acela că ochiurile astfel puse ies în evidență pe față și în cazul în care pe față se folosesc ochiurile pe dos.
Ochiurile puse pe ață astfel arată suprapuse, ca niște cărămizi pe un zid în construcție, pe dos nu apar așa, astfel veți ști totdeauna care este fața lucrului. Cum se lucrează ochiurile pe față. Andreaua se află în mâna stângă cu elasticul făcut din două ochiuri pe față și două ochiuri pe dos (sau dacă nu știți să îl lucrați aveți ochiurile puse și le veți lucra pe față pe dosul lucrului și pe dos pe fața lucrului sau invers la elasticul pus unu pe față unu pe dos). Pe degetul arătător de la mâna stângă se înfășoară firul de ghem de câteva ori, iar cu degetul mijlociu inelar și mic din spate și degetul mare din față se ține andreaua stângă. Andreaua dreaptă cu care se lucrează se ține în mâna dreaptă. Primul ochi se ia nelucrat cu andreaua dreaptă de pe andreaua stângă, cu firul în spatele andrelei din stânga. Al doilea ochi de pe andreaua stângă și primul ochi lucrat se face astfel: se trece firul în spatele andrelei din stânga, vârful andrelei din dreapta se introduce prin fața șuviței din spate a ochiului, se pune firul de la arătător pe andreaua din dreapta și se trage firul prin fața buclei din spate a ochiului. După ce ați tras firul de la arătător prin ochiul de pe andreaua din stânga, acesta se lasă să cadă la baza noului ochi în formă de V. Arătătorul mâinii stângi vă ajută să fixați o anumită mărime a ochiurilor pe față, rezultat care trebuie să fie uniform.
Cum se lucrează ochiurile pe dos. Andreaua se află în mâna stângă cu elasticul făcut dintr-un ochi pe față și unul pe dos. Pe arătătorul mâinii stângi se înfășoară firul de la ghem de câteva ori, iar degetele mijlociu inelar și cel mic din spate și degetul mare din față țin andreaua stângă. Andreaua din dreapta se ține cu mâna dreaptă. Primul ochi pe dos se ia nelucrat cu firul în spatele andrelei stângi. Al doilea ochi de pe andreaua stângă și primul ochi pe dos se lucrează astfel: se trece firul întins de la arătător în fața ochiului ce trebuie lucrat pe dos, vârful andrelei din dreapta se înfige în spatele șuviței din față a ochiului, se ia firul de la arătător pe andreaua dreaptă și se trage prin spatele șuviței din față a ochiului ce trebuie lucrat pe dos. După ce firul a fost tras pe andreaua din dreapta, ochiul de pe andreaua stângă se lasă să cadă la baza ochiului format și arată ca o inimioară orizontală. Pentru începătoare consider că este de ajuns să învețe foarte bine ochiurile pe față și pe dos, precum și pusul ochiurilor și chiar cele două tipuri de elastic bazate tot pe ochiurile pe față și pe dos. Vă trimit spre exemplificare două poze cu un portofel portocaliu lucrat de mine. Astfel puteți vedea diferența între ochiurile lucrate pe față și cele lucrate pe dos, atunci când materialul este pe față, respectiv pe dos. Spor la lucru!
Foto: Cristina Zaizon

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply