Artă pentru suflet, pe plaiuri mureșene

0

Foto și text: Cristian Niculescu
Dragi cititori,
La mijlocul lunii octombrie 2013 a fost organizat la Romexpo, în Capitală, primul Târg Național pentru Artizanat și Meșteșuguri, în scopul promovării produselor autentice românești. Vizitând expoziția, l-am întâlnit aici pe Emil Milășan, un artist al lemnului, venit tocmai de la Târgu Mureș, din inima Transilvaniei istorice.
Admirându-i operele expuse, ne-am arătat interesați în a le prezenta și în paginile revistei, iar după o perioadă scurtă de timp, dânsul ne-a încântat cu invitația în atelierul său. Proaspăt mutați în Sântana de Mureș, o localitate din apropierea orașului Târgu Mureș, Rodica și Emil Milășan se aflau încă în proces de amenajare a frumoasei vile proiectate în totalitate de către fiul lor, student în anul V la Arhitectură. Deși întorși doar cu o zi înainte de la o expoziție organizată la București și obosiți după drumul lung parcurs, cei doi au deschis ușa zâmbitori și cu bucate delicioase pe masă, căci doamna Milășan deține, printre numeroase calități artistice, și aptitudini culinare demne de apreciat. Dar, mai întâi ne-am așternut la vorbă, descoperind cu plăcere cum cei doi soți și-au dedicat timpul în întregime artelor plastice.

sculptura in lemn
Foto: Cristian Niculescu
Încă din anii copilăriei, Emil a fost călăuzit de pasiunea pentru sculptură, Rodica descoperindu-și talentul pentru crearea accesoriilor în urmă cu doi ani. Soții Milășan merg împreună la expoziții și târguri, considerând aceste evenimente benefice artizanilor, deoarece au constatat, de-a lungul timpului, că cei interesați să cumpere un produs de artă preferă să-l atingă și să-i simtă textura înainte de a-l achiziționa. Și înainte de toate, recunoaște sculptorul: „astfel de creații se cumpără cu sufletul…” Probabil de aceea sculptura de factură religioasă este cea care se vinde cel mai bine; crucifixuri, îngerași, Madona cu prunc sau reprezentări ale Sf. Gheorghe ucigând balaurul, numărându-se printre creațiile apreciate de către cumpărători. Doamna Rodica Milășan și-a descoperit pasiunea pentru realizarea bijuteriilor oarecum din întâmplare, în urmă cu doi ani. Prezentă, împreună cu soțul, la un târg meșteșugăresc, purta la gât un lănțișor având o micuță tobă din lemn decorată cu inserții din piele. Foarte mulți vizitatori o întrebau de unde a achiziționat bijuteria și dacă este de vânzare. Așa s-a gândit ca, pentru următorul târg să realizeze mai multe pandantive similare. A mers la niște prieteni care dețin o fabrică de mănuși pentru a achi-ziționa materia primă. A primit mai multe suluri de piele colorate și a început să realizeze broșe, lănțișoare, brățări și chiar genți de diferite mărimi. Acum, adoră această activitate și ar putea să lucreze de dimineață până seara, fără să simtă oboseala.
sculptura in lemn
Foto: Cristian Niculescu
Vizitând atelierul de sculptură situat la parterul casei, am descoperit cum, într-o încăpere luminoasă, frumos amenajată cu operele artistului, capătă permanent contur creații purtând semnătura Emil Milășan. Cea mai amplă lucrare, realizată la o scară de 1:1, a fost scena Nașterii lui Iisus, o comandă primită din partea fundației austriece ce organizează la Sibiu târgurile de Paște și de Crăciun. Ansamblul, expus deja la a treia ediție și admirat de numeroșii vizitatori ajunși an de an în centrul orașului, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, cuprinde statuia lui Iosif și pe cea a Fecioarei Maria, ambele în mărime naturală, precum și leagănul cu micuțul Hristos. Deși, de-a lungul timpului a lucrat în lemn de stejar, cireș sau plop, sculptorul Milășan preferă lemnul de tei, deoarece acesta are o fibră mai dreaptă și când este bine uscat, nu mai lucrează în timp și implicit nu se mai crapă. Finisajele presupun aplicarea unei paste ce conferă obiectului un aspect patinat și apoi a unor straturi de lac sau de ceară. Emil Milășan este Nobil Cavaler Cioplitor în Ordinul Cavalerilor Lup, o trupă de artiști ce organizează festivaluri medievale în țară, cel mai cunoscut spectacol de acest tip fiind cel de la Sighișoara.
Cei dornici să admire, dar și să achiziționeze anumite sculpturi realizate de talentatul artist din Sântana de Mureș, îl pot întâlni la astfel de evenimente, la târgurile de artă meșteșugărească organizate, atât la București, cât și în zona Ardealului, dar și pe pagina de internet www.21art.ro Le dorim celor doi soți să aibă parte de inspirația necesară pentru a da naștere cât mai multor creații frumoase, sperând că, la rândul vostru veți fi, asemenea nouă, încântați, admirându-le realizările în paginile revistei.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply