Arbustul de gențiană iernează în spații cu 5-10 grade Celsius

0
gentiana
Foto: Dorina Condrat
Dorina Condrat, Mediaș, jud. Sibiu
Stimată redacție și dragi cititori,
Îmi face mare plăcere să vă prezint 3 flori mai aparte din colecția mea: Solanum rantonetti, Cassia corymbosa, Physalis ixocarpa.
Una dintre plantele mele, la care țin foarte mult, este frumoasa nopții, știintific numită Solanum rantonetti, cunoscută și ca arbustul de gențiană. Face parte din familia Solanaceae cu circa 1.500 specii de arbuști și semiarbuști originari din țări tropicale. Este un arbust cu flori mici albastru-violet, care poate fi condus sub formă de copăcel, ca și fuchsiile.
Important: Cu cât locul în care stă este mai cald și mai însorit, cu atât mai numeroase și mai luxuriante sunt florile sale.
Dacă este bine îngrijit înflorește din mai până în octombrie, fără perioade de pauză. Pentru a-i forma o coroană frumoasă trebuie tuns de mai multe ori. Lăstarii tunși se pot pune la înrădăcinat în nisip umed.
Atenție: din luna august trebuie redus udatul pentru ca lăstarii să se lemnifice. Toamna se taie lăstarii cu 1/3. Planta intră în repaus, îi cade frunzișul și iernează la 5-10 grade Celsius, fără să fie udată. Primăvara intră devreme în vegetație. Și lăstarii tunși toamna se pot pune la înrădăcinat în nisip umed, unde rămân toată iarna și înrădăcinează primăvara. Aveți în acest mod o rezervă pentru eventualitatea că veți pierde planta peste iarnă. Riscul îl prezintă udatul iarna, rădăcinile putrezesc ușor. Înmulțirea se face ușor în tot cursul anului.
Un alt arbust care a înflorit pe terasă la concurență cu arbustul de gențiană este Cassia corymbosa. Este un gen originar din Asia, Africa, America, Australia. Acest arbust face flori atrăgătoare galbene și fructe sub formă de păstaie. Poate fi condus sub formă de copăcel.
Vara are nevoie de un loc însorit, apă din belșug și îngrășământ săptămânal. Din august și la acest arbust se reduce udatul pentru ca lăstarii să se lemnifice. La 5-10 grade Celsius planta poate continua înfloritul. În spații prea calde, poate fi atacată de musculița albă. Dacă doriți să lăsați planta în repaus, tăiați la o treime lăstarii și udați rar iarna.
Înmulțirea o puteți face prin butași de lăstari în pământ de țelină, mraniță, compost și nisip la penumbră, căldură și umiditate, dar și prin semințe. Cassia și arbustul gențiană m-au răsplătit toată vara cu o mulțime de flori.
Tot din familia Solanaceae vă prezint o plantă exotică, originară din Mexic, erbacee, anuală, utilizată în legumicultură – Physalis ixocarpa. Fructul care seamănă cu tomatele noastre se dezvoltă într-un lampion mare. Toamna când ajunge la maturitate se recoltează, se consumă în stare proaspătă sau se utilizează în țara de origine la prepararea unor sosuri.
Pentru înființarea culturii se fac răsaduri ca la tomate. Plantele dau primele fructe la 80-120 zile de la semănat. Se prășesc, se plivesc și se leagă de arac, dar nu se copilesc. Fruzele sunt mai mici decât la tomate, iar florile seamănă cu cele de Physalis peruviana, dar sunt de culoare galbenă.
Tomatele mexicane au nevoie de un loc însorit, dar mai puțină umezeală decât ale noastre. Planta este bine ramificată și face multe fructe. În Mexic, planta este cultivată de pe vremea mayașilor și aztecilor. O puteți cultiva ușor și pe terasă în ghivece. Fructul proaspăt are un gust plăcut, nici acru, nici dulce. Bracteea se îngălbenește și fructul cade ușor când este copt, are o culoare gălbuie la maturitate. Important: Pentru o fructificare bună sunt necesare mai multe plante.
În afară de această plantă exotică am cultivat pe terasă tomate pitice, care au fructificat foarte bine, nu se vedeau frunzele de mulțimea fructelor dar și tomate cherry cu fructe foarte multe, mici și creștere nedeterminată. Nu numai că au fost decorative, au fost și multe pentru consum.
Cine dorește informații despre plantele mele mă poate contacta la tel. 0269/836.028 sau 0786.020.597. O toamnă lungă și frumoasă vă doresc!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply