Arbori de cafea, măslini și portocali în inima Banatului

0
Cristian Niculescu
Dragi cititori,
Nădrag este o comună din județul Timiș, amplasată într-un superb cadru natural, la poalele Munților Poiana Ruscă. La nici 100 km de Timișoara, drumul spre Nădrag străbate muntele și pădurea, în apropiere de localitatea Găvojdia, încă aproape 20 km. Peisajul este încântător, iar drumul proaspăt renovat și marcat, șerpuiește prin mijlocul unor păduri verzi și dese. Râul Padeș, numele și celui mai înalt vârf de munte din împrejurimi (Padeș 1380 m), însoțește călătorii, flancat pe ambele sale maluri cu mii de ferigi imense.
Fără a fi socotită o destinație turistică importantă, precum Cheile Nerei din apropiere, regiunea merită vizitată, măcar o dată, de către toți iubitorii naturii, pentru peisajul mirific și aerul curat.
Localitatea a fost, în trecut, exploatată din punct de vedere industrial, în prezent mai funcționând aici doar două fabrici de încălțăminte și câteva ateliere de prelucrare a lemnului. Blocurile de patru etaje și părțile abandonate ale fostei uzine Ciocanul conferă un aer dezolant, în ciuda unei naturi îmbelșugate. Într-unul dintre aceste blocuri am poposit în vizită la Dorina Bălaș, una dintre cititoarele noastre fidele, al cărei nume figurează adeseori în paginile revistei. Surpriza plăcută ne-a fost oferită de orhideele îngrijite în apartament de către gazda noastră. Colorate și de diferite mărimi, acestea ofereau un aer plăcut casei, asortate cu mobilierul din lemn natur. Masa, scaunele, ramele de la ferestre și ușile erau realizate de către tatăl Dorinei, respectând schițele inspirate din paginile revistei Practic Idei.
După realizarea câtorva fotografii, am plecat împreună la părinții gazdei noastre, la nici doi kilometri mai sus, spre pădure. Ultima casă, pe panta muntelui, avea în spatele grădinii, o seră de 16 mp, dedicată în totalitate florilor și arborilor exotici. Părinții Dorinei, Maria și Traian, s-au mutat aici încă din anul 1957, lucrând în uzină. În prezent, drumul este asfaltat până în dreptul casei ca urmare a accesării unor fonduri europene de către primărie, nu sunt încă gaze, dar au apă din puț propriu, precum și alte utilități. În zonă nu sunt probleme iarna cu viscolul sau cu deszăpezirea. Iarna trecută au fost, însă, și -18, -19 grade Celsius. Din apropiere pleacă poteci late către Vârful Padeș, cea mai înaltă creastă a Banatului.
Pasiunea pentru plante este o calitate comună a tuturor membrilor familiei, deși sarcinile sunt oarecum împărțite, fiica ocupându-se de flori, mama de legume și tatăl de apicultură și de alte munci în grădină.
Dorina este economist și lucrează ca referent în Primăria Nădrag. Iubește florile de când se știe, iar în copilărie și în adolescență s-a ocupat și cu pictura, atât în acuarelă, cât și în ulei. Prima dată a scris în revista Practic Idei câteva informații despre begonii, unele dintre florile sale favorite. O perioadă nu a mai scris, dar a primit o grămadă de scrisori de la cei care doreau să obțină bulbi de begonii. Și-ar dori să scrie, atât ea, cât și alți cititori, despre flori mai deosebite, deoarece a avut mai multe specii cumpărate, pentru care a trebuit să obțină informații în limba engleză, de pe internet. Deși produce anumite tipuri de flori, nu le poate vinde în Nădrag, fiindcă aici nu există o piață de desfacere, astfel că o parte dintre ele le oferă vecinilor și cunoscuților.
Cristian Niculescu
Printre plantele care necesită o mai mare atenție în perioada sezonului rece se numără arborele de cafea și pomișorii de roșii cherry. Plantele exotice, precum dafinul, scorțișorul, hibiscusul, leandrii, măslinii, lămâii și portocalii, ocupă un loc aparte în cadrul grădinii. În curte sunt cultivate roșii, cartofi, ardei, gogoșari, vinete și castraveți, deoarece pământul este de calitate și acceptă aproape orice fel de legumă. Mama Dorinei a obținut într-un an chiar și o roșie de 700 grame, fotografiată și pusă la loc de cinste.
În grădină, cel mai periculos dăunător rămâne coropișnița, dar și ferigile joacă un rol negativ, înmulțindu-se rapid și ocupând spațiu important, fără a putea fi stârpite. Pentru a culege ferigile mari și arătoase, ajung în zonă cu camioanele chiar și florari din Bucovina.
Viața rămâne plăcută în această parte a Banatului, în pofida reducerii drastice a locurilor de muncă, iar mijloacele de existență se conturează pentru cei harnici, natura oferindu-și toate atributele: pământuri roditoare, păduri dese, o floră diversificată, un aer curat și ozonificat.
Foto și text:
Cristian Niculescu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply