Arborele de mătase

0

Petrea Chiru, Galați
Dragi prieteni,
Vă prezint o plantă specifică grădinilor, în primul rând, dar care crește și în ghivece: arborele de mătase.
Albiția sau arborele de mătase care la mine se simte bine în ghiveci pe balcon. Este originară din Asia unde clima este blândă (din Iran până în Japonia). Este de fapt un arbust care a fost aclimatizat în SUA și Europa. În Galați a apărut de câțiva ani prin parcuri și are înălțimea de 4-5 m. Are frunze paripenat-compuse lungi. Seara, foliolele (frunzulițele) „se culcă” (fenomen specific multor leguminose). Acestea se pliază (strâng) și pețiolul se apleacă în jos. Florile mici și roz sunt adunate în ciorchini pufoși, rotunzi și ușor parfumați.
Deși leguminoasă (ca salcâmul), floarea are o alcătuire specială. Fiecare are numeroase fire de 2-3 cm lungime ca de mătase (de aici și denumirea populară). Sunt de fapt stamine, având în mijloc un pistil (tot de „mătase”) cu ovarul alungit. Înfloritul începe în luna iunie și continuă toată vara. În „captivitate” nu înflorește, dar este decorativă prin port (înfățișare), înălțimea trebuind să fie controlată prin tăieri. Se înmulțește prin semințe la începutul primăverii. Am semănat la mijlocul lui martie mai multe semințe provenite din păstăile (asemănătoare cu cele de salcâm) adunate toamna târziu când s-au uscat pe plantă. Înainte de semănat le-am ținut la înmuiat 48 de ore. Ghivecele să aibă pământ cu drenare bună!
Primele plante au răsărit după o lună și jumătate, iar ultimele după 3 luni. În tot acest timp se udă ușor. Tegumentul acestor semințe mici și maronii este foarte dur. Am 3 ghivece cu câte 2-3 plante fiecare. Cresc relativ greu și mai mult pe orizontală (ca de altfel și plantele din parc). Arbustul are aspectul unei acacii (Acara) din savana africană cu tulpini golașe până la 1,5-2 m înălțime și ramificate lateral, coroana formându-se de la această înălțime.
O altă rudă este mimoza (Mimosa pudica sensitiva). Erbacee exotică originară din America tropicală ce a fost naturalizată în toate regiunile tropicale de pe glob. La noi crește în serele grădinilor botanice (și Grădina Botanică „Răzvan Angheluță” din Galați o are). Și frunzele ei reacționează, dar nu numai seara când „se culcă”, ci și când sunt atinse sau când de ele se apropie o sursă mică de căldură. Mimoza este cel mai bun exemplu că plantele au sensibilitate și că reacționează la factori excitanți externi prin mișcări de repliere numite nastii. Florile sunt asemănătoare albiției (Albizzia Julibrissin), sferice și roz. În cultură mai există o albiție numită A. Y. „Summer chocolate”, Florile la fel, roz și parfumate, dar cu frunze ciocolatii.
Foto: Petrea Chiru

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply