Aragaz vechi devenit grătar util în grădină

1

Andrei Șerban, Mangalia, jud. Constanța
Dragă redacție și dragi cititori,
Sunt un cititor fidel al revistei din care îmi place să pun în practică unele idei. Am dat o nouă folosință unui aragaz vechi și vă spun cum am procedat.

Andrei Șerban
În primăvara anului trecut, împreună cu soția, ne-am stabilit domiciliul provizoriu în Mangalia, la curte, unde sunt multe de făcut, așa că ne-am ocupat de grădina de legume, flori, pomi fructiferi și vie, dar pe lângă treburile din gospodărie, mai avem nevoie și de relaxare. Având un aragaz vechi, m-am gândit să confecționez din el un grătar util în curte.
Am îndepărtat conductele de gaz de deasupra și de la cuptor. Pentru a amenaja un focar eficient, am folosit la bază cărămidă refractară de 5 cm grosime, iar de jur împrejur am folosit cărămidă refractară de 2,5 cm la o înălțime de circa 27-30 cm (un rând și jumătate puse pe lățime), pe cele trei părți laterale mai puțin în față, unde am zidit până la nivelul carcasei aragazului (cuptorului), folosind ca liant pământ galben și nisip de râu.
În partea de sus a carcasei am decupat un orificiu pentru evacuarea fumului, iar deasupra am pus o hotă recuperată cu un burlan. Înălțimea grătarului propriu-zis poate fi reglată față de focar, folosind canelurile originale ale cuptorului de la aragaz; pentru ca focarul să aibă un tiraj corespunzător, am dat la o parte capacul de jos al carcasei aragazului și am perforat patru găuri printre îmbinările de la cărămizi. Pentru o înălțime adecvată am pus grătarul pe un suport metalic recuperat.
Grătarul propriu-zis asigură pregătirea a opt porții de friptură corespunzătoare.
Urez cititorilor care doresc să își construiască un grătar asemănător spor la treabă și poftă bună!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

Leave A Reply