Aproape în fiecare primăvară schimb pământul mușcatelor

1
fetita cu mama ei
Foto: Simona Raduț
Mirela Simona Răduț, loc. Ștefănești, jud. Argeș
Dragă redacție,
Vă felicit pentru această revistă deosebită; cred că ați cucerit inimile tuturor cumpărătorilor! Deoarece mulți dintre cititorii revistei sunt iubitori de plante, vă scriu cum îmi îngrijesc eu florile în această perioadă de trecere de la primăvară la vară, în speranța că primul meu articol în revistă va fi util celorlalți colaboratori.
Udarea florilor o fac cu apă pe care o țin câteva zile la temperatura camerei; cactușii îi ud la 2-3 săptămâni, iar pe celelalte, o dată pe săptămână, de obicei sâmbăta dimineața.
Violetele de Parma sunt ținute între geamuri; sunt unele dintre florile mele preferate, deoarece rămân înflorite tot timpul. Stropesc cu apă pe frunze dracena, altfel se usucă la vârfuri. Ca să se mențină mereu frumoase, plantele au nevoie de îngrijire, trebuie să le păstrezi umezeala și aerul proaspăt. Eu le aerisesc periodic și de 2 ori pe săptămână deschid larg fereastra în timpul după-amiezii. Totodată îm­­prospătez pământul pe care-l iau de la florărie și care este un amestec de nisip și mraniță.
Tot la 30 de zile pun câte 1-2 linguri de îngrășământ cu minerale și vitamine. Contra dăunătorilor folosesc bețigașe de Campo sau Hortex pe care le înfig în pământul din ghivece și astfel îndepărtez musculițele albe, păduchii, puricii și gândacii. Puteți înfige și bețișoare înfășurate în vată cu alcool sau insecticid diluat.
Mușcatele, pe lângă faptul că alungă țânțarii și sunt extrem de decorative, au încă o calitate: se prind foarte repede. Se pot pune în cutii de iaurt și le schimbați pe parcurs. Înmulțirea se face primăvara sau vara prin butași care se taie sub prima frunză normal dezvoltată. Butașii se pun în apă sau se înrădăcinează direct în pământ ușor (de frunze, amestecat cu nisip) dacă au o umiditate moderată continuă. La început se umbresc ușor și se udă prin pulverizarea apei deasupra lor, apoi se lasă la lumină. După înrădăcinare, butașii se plantează în ghivece cu amestec în părți egale de mraniță, pământ de frunze, pământ de grădiniță și nisip. În general, este bine ca pământul din ghiveci să se schimbe în fiecare an primăvara (aprilie). Vara pot sta în ghivece sau direct în pământ. Plantarea se face în locuri însorite și călduroase. Din când în când se udă, iar de 2-3 ori pe an se copilesc lăstarii pe măsură ce se alungesc, cu câte o porțiune de 4 frunze.
Să  aveți flori sănătoase!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Cum ingrijesti muscatele | Revista Practic idei

Leave A Reply