Anthurium și murraya au nevoie de umiditate în aer

1
murraya planta
Foto: Doina Voinea
Doina Voinea, București
Dragii mei,
Mulțumesc redacției pentru publicarea scrisorii mele în nr. 2 din 2010 și pentru premiul acordat. Revin cu sfaturi despre două plante din colecția mea.
Vă scriu câteva rânduri despre două plante care îmi sunt foarte dragi și care sunt pretențioase la căldură pe timpul sezonului rece și anume anthurium și murraya.
Anthurium se mai numește și flamingo, deoarece tija și floarea situată în vârful tijei ne duce cu gândul la pasărea flamingo, datorită lungimii tijei și culorii florii.
Florile sunt în general de culoare roșie, dar exisă și câteva specii de culoare oranj, roz. Această plantă este epifită, adică trăiește în scorburile copacilor din regiunile calde, mai precis din jungla amazoniană și de aceea este o plantă foarte pretențioasă la condițiile de mediu pe care i le creăm noi. Dacă nu are asigurate condițiile la care are preteție, se va usca în scurt timp după ce o achiziționăm.
Această plantă trăiește pe straturi de lemn putred și mușchi, în scorburi și pe sol direct, dar într-un pământ aerat cu aciditate sporită și cu o bună permeabilitate.
Când această plantă a făcut „pui“, eu am amestecat pământ de frunze de pădure, mușchi de copac, turbă fibroasă acidă, puțin nisip și grăunțe de polistiren expandat (cu care se plachează pereții caselor) pentru a asigura noilor plante un pământ afânat, aerat și acid și am constatat că le merge foarte bine.
Ghiveciul în care plantăm flamingo trebuie să aibă găuri destul de mari pentru scurgerea apei și pentru aerisirea rădăcinilor.
În sezonul cald este bine dacă punem ghiveciul într-o tavă cu apă pe un strat de pietriș, pentru ca planta să beneficieze de vaporii de apă din aer. Vara se udă regulat, dar când pământul de la suprafață se usucă puțin. De asemenea, frunzele se pulverizează cu apă la temperatura camerei, dar dedurificată, deoarece pătează frunzele, iar apa rece afectează frunzele, făcându-le sensibile la atacul unei ciuperci ce le face să devină cafenii și să se usuce.
Această plantă nu se ține vara în soare direct deoarece i se ard frunzele. Nici iarna nu suportă temperaturi mai scăzute de 12 grade Celsius. Temperatura optimă pentru sezoul rece este de aproximativ 18 grade Celsius.
O altă plantă care mie îmi este foarte dragă datorită aspectului ei și a frunzișului ei, dar mai ales a parfumului puternic al florilor sale este murraya. Această plantă este originară din India și Malaezia și este un arbust de ghiveci, ramificat, a cărui coajă albă contrastează plăcut cu frunzișul verde lucios. Frunzele sunt de formă eliptică, nu mai mari de 3 cm lungime. Florile sunt de culoare albă, cerate și puternic parfumate. Când florile se trec, se transformă în fructe de culoare verde la început și roșii când se coc, de mărimea unui bob de mazăre.
Această plantă este decorativă în întregime, prin tulpină, lăstari, frunze, flori și fructe. Murraya are o creștere lentă și vegetează tot timpul anului dacă are condiții de mediu corespunzătoare.
Iubește foarte mult căldura și lumina în toate cele 4 anotimpuri. Apa i se administrează în mod regulat, dar nu în exces. Se pulverizează pe frunze, nu însă și pe flori, pentru că le distrugem.
Pământul în care se plantează murraya trebuie să fie bogat în humus și cu un bun drenaj. Murraya se înmulțește foarte ușor prin semințe, plantând acele fructe coapte în ghivece cu pământ și obținând astfel noi plăntuțe.
Se pot obține plante noi și din butași ușor lemnificați, dar este mult mai ușor din semințe.
Planta se udă când pământul de la suprafața ghiveciului se usucă puțin. Transplantarea se face primăvara, dacă este nevoie. Vara se pot aplica îngrășăminte minerale o dată la două săptămâni.
Vă doresc tuturor, cititori și redactori ai revistei Practic-Idei, multă sănătate și fericire!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Cum se ingrijeste anthurium | Revista Practic idei

Leave A Reply