Anthurium, floarea elegantă

1

Monica Viericiu
Dacă ai văzut anthurium înflorit sigur ai remarcat floarea roșie și frunzele lucioase, în formă de inimă. Te-a cucerit deja? Atunci iată cum se îngrijește.
Anthurium este o plantă decorativă de interior care atinge maximum 1,5 m înălțime și 50 cm diametru. Florile sale au o structură interesantă. Partea pe care la prima vedere o consideri floare reprezintă o frunză modificată, o bractee, o spată, în timp ce florile propriu-zise sunt foarte mici, așezate sub formă de spic, numit spadix. Spata poate avea culori de la alb la roz și roșu intens. Deoarece rozul este asemănător cu nuanța păsărilor flamingo, această plantă mai este numită popular și flamingo.
Anthurium înflorește de regulă vara, dar uneori și în alte anotimpuri dacă ar parte de climat favorabil. Se adaptează foarte bine în birouri, doar să fie suficient de luminoase.
Ce trebuie reținut la anthurium este că are nevoie de lumină din plin, dar niciodată soare direct, nici chiar tomana târziu oiri iarna, plus udări moderate. Pământul să fie mereu umed, altfel va avea de suferit. Dacă vara îi place să stea într-un spațiu cu temperatura de  27 de grade Celsius, iarna are nevoie de minimum 15-18 grade Celsius. Și ferește permanent planta de curent, nu-l suportă.
Anthurium se înmulțește cel mai ușor prin divizarea rădăcinilor, deși se mai practică și înmulțirea prin semințe. Cât privește bolile și dăunătorii, se pare că dușmanul său cel mai de temut este coșenila făinoasă, al cărui atac, care după cum îi spune și numele, se observă prin apariția unor pete albe pufoase, ca de făină, pe dosul frunzelor. Împotriva acestui dăunător găsiți metode de luptă. De reținut însă că orice plantă corect udată, fertilizată, amplasată în spațiu fabovorabil ca temperatură, lumină, curenți de aer și cu sol corect dozat, este o plantă mai rezistentă la atacul bolilor și al dăunătorilor.
Foto: Monica Viericiu
 

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Dieffenbachia | Revista Practic idei

Leave A Reply