Amintiri din Mahmudia I

0
Amintiri din Mahmudia
Arhiva personală
Dana Derszi, Ploiești, jud. Prahova
Dragi cititori,
Pentru că se apropie sfârșitul anului școlar, m-am decis să scriu un articol cu miros de copilărie despre vacanțele mult așteptate la Mahmudia, unde am petrecut clipe minunate. Este un loc pe nedrept scos de pe itinerarele turistice. Iată de ce!
Vacanțele mele se leagă de Mahmudia, căci o astfel de escapadă era nelipsită vară de vară. Îmi amintesc și acum cât de nerăbdătoare eram să plec cu părinții în Deltă, atât de nerăbdătoare încât agitația provocată de entuziasmul apropierii plecării nu mă lăsa să dorm toată noaptea. Neavând mașină, plecam cu trenul, dis-de-dimineața din București Nord, cu destinația intermediară Tulcea. Spun destinație intermediară, pentru că de la Tulcea până la Mahmudia alegeam întotdeauna varianta de a merge cu vaporul. O experiență inedită și astăzi, pe care v-o recomand, o astfel de excursie variind între o oră și jumătate (când se merge în aval ) și doua ore când se merge în amonte (Mahmudia-Tulcea). Mahmudia este un fel de doamnă, ce tot călătorește; drumul și l-a început din cele mai vechi timpuri, de pe vremea geto-dacilor, fiind găsite în urma săpăturilor arheologice efectuate aici apeducte, ziduri, șanțuri de apărare, peste care s-a suprapus Cetatea romano-bizantină Salsovia.
Amintiri din Mahmudia
Arhiva personală
Această zonă era deosebit de importantă în trecut, atât prin faptul că era așezată pe brațul Sfântul Gheorghe, cât și prin faptul că se afla la capătul unui drum roman, Aegyssus, reprezentând de fapt și limita nordică a castrelor de apărare a imperiului. Când spun Dobrogea, spun pământuri ce vin din alte ere, din era Paleozoicului. Când aud despre aceste meleaguri, mă gândesc instant la strașnica porție de pește proaspăt pescuit și pregătit pe soba din chirpici, ce șade cuminte de mai bine de 100 de ani, adunând poveștile depănate în serile de vară, când ne adunam cu toții spre a repovesti despre străbunici și vremuri apuse.
Continuarea acestui articol o puteți citi aici.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply