Amenajarea adăposturilor pentru găini

1

Ioan Stănescu, Sinaia, jud. Prahova
Dragi prieteni,
Vă povestesc de această dată despre cum se amenajează adăposturile pentru găini.
Adăposturile influențează creșterea păsărilor, atât în ce privește menținerea sănătății cât și obținerea unor producții mari. Amplasarea adăpostului trebuie făcută pe un teren sănătos (fără umiditate), cu o ușoară înclinație care să permită scurgerea apei, iar în cazul canalizării, reziduurile rezultate în urma spălării în interior să se poată elimina ușor. În ce privește orientarea, se recomandă ca adăposturile să fie construite pe direcția nord-sud. Pentru adăposturile destinate creșterii păsărilor se pot folosi: cărămida, blocuri aglomerate, prefabricate, chirpici, paiantă etc. Se recomandă tencuiala interioară și exterioară. Sub acoperiș se va executa un planșeu sau un strat izolator din materiale ieftine ca șipci, trestie, stuf, așezat pe grinzi de regulă spre răsărit pentru a permite o bună iluminare a adăpostului.
Pentru pardoseală se poate folosi un amestec de pământ, argilă și piatră bine bătătorit, iar pentru menținerea unei mai bune stări de igienă care să permită și spălarea, este indicată cărămida arsă așezată pe lat, încheiată cu mortar de ciment, peste care se așterne un strat subțire de bitum. Obligatoriu, pe peretele dinspre nord se va înființa un coș din scândură cu lățimea de 15/15 cm, începând de la pardoseală până la ieșirea din acoperiș la înălțimea de 40-50 cm, pentru aerisire și evacuarea mirosului degajat de excrementele păsărilor. Acesta se așează la înălțimea de 30-40 cm, de la pardoseală. Pereții se văruiesc cel puțin de 2 ori pe an. Locul de odihnă pentru păsări pe timp de noapte este din stinghii de lemn la înălțimea de 30-40 cm de sol. Stinghiile să aibă lungimea de 1 m și lățimea de 4-5 cm, să fie rotunjite pe ambele capete în partea de sus, pentru a se putea prinde bine păsările.
O dată pe săptămână când se face curățenia generală în adăpost, stinghiile să fie unse cu ulei ars, pentru distrugerea păduchilor (puneți ulei într-o sticluță și aplicați cu un pămătuf din sârmă și cârpă). Uleiul va distruge păduchii care circulă pe timp de noapte de la o găină la alta. Un alt sistem de distrugere și dezinfectare a adăpostului se poate face cu văruirea șipcilor la 2 săptămâni sau cu introducerea „boziilor” cel puțin 4-6 ore după încetarea ouatului. Boziile sunt niște plante care cresc pe marginea terasamentului CFR sau pe marginea apelor liniștite, care au înălțimea de 1-1,5 m, frunzele fiind asemănătoare cu cele ale socului, având un puternic miros destul de greu și bun pentru distrugerea păduchilor. Vă recomand să nu le lăsați pe timp de noapte în adăpost, puteți să le folosiți câteva zile până la distrugerea insectelor. Țineți păsările în padocuri sau voliere.
Țarcurile pentru găini. Un țarc este o construcție făcută special pentru a limita deplasarea găinilor prin grădină într-o anumită zonă restrânsă. Țarcurile sunt mobile, fiind făcute de regulă din lemn și plasă, iar unele sunt prevăzute cu roți pentru a putea fi mutate mai ușor. Partea de jos este liberă, găinile stând direct pe sol, acestea putând să scormonească în pământ și să mănânce buruieni, insecte. Pentru că nu există podea, găinațul cade direct pe sol devenind un îngrășământ natural. Secrețiile lăsate pe sol sunt bogate în nutrienți pentru că găinile preiau foarte puțin din microelementele din hrană. Astfel, ele elimină 75% din nitrogen, 80% din fosfor, 85% potasiu și 40% materie organică. Totuși, din cauza conținutului bogat în nitrogen, trebuie adăugat un compost din paie uscate sau rumeguș pentru a echilibra raportul carbon-nitrogen. Gospodarii pot „roti” păsările cu ajutorul acestui țarc, toată grădina, pomii fiind eliberați de buruieni, insecte, fructele căzute și putrezite, larve periculoase etc. Această dietă este sănătoasă pentru găini și reduce riscul cu ele să se îmbolnăvească, iar în schimbul hranei, găinile lasă în urmă îngrășământ natural care crește producția în livezi.
Țarcurile din grădină permit găinilor să respire aer curat, să aibă parte de soare. În plus, ele sunt protejate de vreme rea și de prădători. Totodată sunt folosite și pentru a ține puii la un loc, fără să se piardă sau să iasă din grădină. Promit tuturor gospodarilor împătimiți cu creșterea păsărilor, așa cum am fost și eu încă din copilărie, că voi trimite un nou articol cu privire la con-fecționarea unei curse de prins dihori, șobolani etc. Vă doresc din toată inima să creșteți păsări de curte, în special găini de rasă, fie procurând ouă, fie puișori de trei săptămâni de la crescătorii de păsări renumiți. Discutați cu inginerii sau medicii veterinari de la primării despre expozițiile de păsări. Sănătate!
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Animalele iarna | Revista Practic idei

Leave A Reply