Am zugrăvit și am făcut încălzire prin pardoseală

2

Mihai Dincă, București
Stimată redacție,
Am început renovarea apartamentului aflat într-un bloc construit în „epoca de aur” cu sufrageria, o cameră de 4×5 m. Având în vedere că ultima renovare generală fusese făcută acum mult timp, iar zugrăveala era cu humă, căci așa se făcea atunci, am decis să curăț totul până la peretele de beton și să renovez de la zero. În această aventură am fost ajutat de tatăl meu, Marin Dincă.

renovarea casei
Foto: Catalina Vieru
După ce am golit camera de mobilă, am demontat caloriferul și am montat robinete pe țeava de tur și retur pentru a putea lucra fără griji la pereți și oricum trebuia curățat și revopsit. Am demontat lustra și am început curățarea tavanului și a pereților până la placa de beton cu un șpaclu dur ușor ascuțit. Lucrările de renovare a pereților au fost aceleași în toată casa. Au urmat pe rând demontarea prizelor și întrerupătoarelor, pregătirea pentru aplicarea gletului, gletuirea, șlefuirea gletului, aplicarea amorsei, aplicarea vopselei lavabile, dezlipirea linoleumului, curățarea suprafeței pardoselii, aplicarea de polistiren extrudat, aplicarea sistemului de încălzire, montarea parchetului, lăcuirea parchetului, aplicarea plintei, montarea prizelor și întrerupătoarelor, montarea ușii. Montarea ușii se poate face și imediat după gletuire, pentru a putea face finisajele necesare lângă toc, dar din lipsă de fonduri noi am cumpărat ușile mai târziu. Curățarea pereților a durat aproximativ două zile, în unele părți s-a curățat ușor, în altele mai greu. Zonele cele mai delicate de curățat au fost la îmbinările plăcilor și în spatele țevilor. După curățarea pereților, i-am spălat cu cârpa sau mătura udă pentru a curăța de pe ei tot praful de la gletul vechi și a mă asigura că noul strat de glet are aderență bună.
Aplicarea gletului se poate face după ce s-au uscat pereții și după ce ne asigurăm că nu mai este praf. Gletuirea se începe preferabil de la tavan pentru ca eventualii stropi de pe pereți să nu afecteze finisarea acestora. Primul strat de glet l-am făcut mai moale ca să adere foarte bine și să intre în toate neregularitățile pereților. Pereții nefiind prea drepți am fost nevoit să aplic în total trei straturi de glet. Prepararea gletului se face prin amestecarea prafului într-o găleată cu apă, prima se pune apa apoi praful de glet și se amestecă până se obține o pastă asemănătoare ca și consistență cu pasta de dinți. Trebuie mare atenție la preparare pentru că nu este bine să completăm cu apă dacă am pus prea mult praf de glet. Aplicarea acestuia pe pereți se face cel mai bine în 30-45 minute și la fiecare 10 minute se mai amestecă conținutul. Aplicarea gletului se face cu o gletieră, eu am optat pentru una metalică, din inox. Mișcările de aplicare trebuie să fie cât mai ample și în direcții diferite pentru a obține o nivelare cât mai bună. La gletuire am încercat să îndrept pe cât posibil pereții și neregularitățile acestora. Stratul de glet nu trebuie să fie foarte gros, doar de 2-3 mm. După fiecare gletuire am făcut o șlefuire cu ajutorul unor plase de șlefuit, practic este o plasă pe care sunt depuse particule dure cu diferite granulații. Avantajul acestor plase față de hârtia abrazivă este dat de faptul că nu produc așa mult praf în aer. Am început cu o granulație de 80, iar pentru finisare am folosit granulație de 100. După primele două straturi de glet se face o finisare cât mai bună a suprafeței pereților, prin șlefuire cu ajutorul becului.
renovarea casei
Foto: Catalina Vieru
Metoda constă în șlefuirea peretelui la lumina unui bec aprins pe care îl lipim de perete, astfel se evidențiază toate denivelările și neregularitățile oricât de mici ar fi. Șlefuirea se face până dispar toate diferențele de nivel. Apoi am aplicat ultimul strat de glet, pentru a finisa suprafața. Am aplicat un strat subțire, uniform, care să niveleze cât mai bine suprafața pereților. Straturile s-au uscat în aproximativ o zi. La șlefuire am folosit mască de praf și ochelari de protecție. Ar fi fost mai ușor dacă aveam un șlefuitor electric sau un șlefuitor special de pereți. Avantajul șlefuitorului special de pereți este că are un dispozitiv de aspirare și filtrare a prafului. Dar, rețineți, și în cazul acesta, după fiecare șlefuire trebuie îndepărtat praful de pe pereți, cu o cârpă udă sau cu o mătură udă. După aplicarea ultimului strat de glet, cel pentru finisare, și după uscarea acestuia, am șlefuit cu plasa de granulație 100 cu metoda becului. După șlefuirea finală și după curățarea prafului de pe pereți am montat o plintă de polistiren între pereți și tavan, care să mai mascheze diferențele între tavan și pereți. Am lipit baghetele cu adeziv special de polistiren, la tub, asemănător celui de silicon. După uscarea adezivului de polistiren am putut aplica amorsa.
Amorsa se găsește și de cumpărat gata preparată, dar am preferat să o obținem din vopseaua lavabilă prin diluare cu apă și aplicarea unei mici cantități de aracet de construcții. Am vrut ca pereții să aibă o culoare caldă, să fie un portocaliu foarte deschis, de aceea am cumpărat pigmentul lichid pe care l-am amestecat la o cutie de lavabilă. Un flacon de pigment a fost de ajuns pentru a obține nuanța dorită. Am folosit vopseaua lavabilă de interior, una de calitate foarte bună. Amorsa am făcut-o prin diluare cu apă, raport 1:1 și adăugarea de aracet de construcții, aproximativ 100 ml la 10 litri de amorsă. Aplicarea amorsei se începe de la tavan, cu trafaletul. Pentru a ajunge ușor la tavan am folosit o țeavă de aluminiu lungă de 2 m cu diametru de aproximativ 50 mm, în care am băgat fest mânerul trafaletului. După aplicarea amorsei am așteptat o zi pentru uscare și apoi am aplicat primul strat de vopsea lavabilă. Trebuie ținut cont de recomandările producătorului la aplicarea vopselei, dacă este necesară sau nu diluarea. Noi am aplicat trei straturi de lavabilă la interval de o zi.
După curățarea șapei de eventualele denivelări rămase de la adeziv am trecut la montarea caloriferului. Caloriferul, după ce l-am demontat, l-am spălat temeinic în interior cu ajutorul apei sub presiune. Pe exterior am curățat straturile vechi de vopsea cu o lampă cu gaz și o perie de sârmă. După o curățare temeinică am aplicat un strat de grund pentru metal, cu pensula, iar după uscare am făcut o ușoară șlefuire. Aplicarea vopselei am făcut-o în trei straturi, primele două straturi cu pensula și ultimul cu spray. Culoarea aleasă este albă, iar spray-ul ales pentru finisare aste alb mat. După montarea caloriferului am făcut probe de funcționare pentru a mă asigura că nu sunt scurgeri de la instalație și l-am lăsat să funcționeze câteva zile. După ce m-am asigurat că nu sunt scurgeri, am putut trece la etapa următoare și anume montarea parchetului.
renovarea casei
Foto: Catalina Vieru
Am început cu aplicarea stratului de izolație termică și fonică. Drept material am ales polistiren cu grosime de 6 mm. Am început aplicarea plăcilor de polistiren de la geam (partea cea mai îndepărtată de ușă) către ușă, fără lipirea acestora de șapă. Fixarea am făcut-o cu bandă adezivă cu inserție de fibră de sticlă, de culoare gri. După aplicarea sistemului de izolație am trecut la montarea încălzirii în pardoseală. Am ales acest sistem de încălzire ca sistem suplimentar față de calorifere (apartamentul este în continuare racordat la sistemul de termoficare al orașului). Motivul principal a fost că îmi doream să am o podea caldă (apartamentul fiind la parter) și ca ajutor la încălzire în momentele în care nu este căldură de la sistemul centralizat. Calculul necesarului de putere de încălzire se face la volumul de aer al încăperii, necesarul fiind de 40-45 wați per metru cub, la blocuri izolate termic (cum este și în cazul meu), pentru încăperile de zi, și 55-60 wați per metru cub la camere de baie. Necesarul pentru această cameră de 4×5 m (sufrageria) este de aproximativ 2000 wați, dar fiind un sistem suplimentar de încălzire am montat doar 1200 wați.
Am folosit film de încălzire, lungime 16 metri, lățime 0,5 metri, grosime 0.35 mm, cu o putere de 110 wați per metru liniar, achiziționat de la o firmă de profil din Timișoara, trimis de aceștia prin curierat rapid. Am împărțit filmul în 4 benzi a câte 4 m, așezate pe lungimea camerei la o distanță de 0,5 m una de cealaltă, spre zona de mijloc a camerei. Legarea celor patru benzi se face în paralel în capătul fiecăreia. Legăturile benzilor și capetele acestora se izolează cu o bandă specială de bitum care asigură și etanșeitatea. Pentru conectare am folosit fir plin de cupru cu diametru de 1,5 mm, pentru a asigura planeitatea pentru montarea parchetului în dreptul firelor se decupează stratul de izolație. Pentru conectarea benzilor am montat o doză de conexiuni la aproximativ 15 centimetri deasupra șapei, pe peretele cu întrerupătorul, și o a doua doză la nivelul întrerupătorului pentru a monta cronotermostatul, între cele două fiind o țeavă pentru fire electrice. Montarea acestora am făcut-o înainte de începerea gletuirii. Legăturile la rețeaua de curent le-am făcut de la doza de conexiuni electrice din apropierea tavanului prin șeava de plastic montată sub tencuială odată cu dozele, înainte de aplicarea gletului. Fixarea benzilor de încălzire am făcut-o cu bandă adezivă gri, aceiași cu care am fixat și izolația. Benzile de încălzire se recomandă a fi instalate în zonele în care nu este mobilă și sunt spații libere peste parchet. Se pot monta și bandă lângă bandă, mai ales când este folosit ca sistem principal de încălzire.
renovarea casei
Foto: Catalina Vieru
Avantajele acestui sistem de încălzire constau în faptul că este simplu de montat, nu necesită montarea de centrală și alte instalații de apă, nu există riscul spargerii instalației și inundarea camerei, încălzire uniformă a camerei pe toată suprafața acesteia, se poate programa pe intervale orare și pe zile la ce nivel să mențină temperatura camerei, obținând astfel o economie majoră. Un dezavantaj îl poate constitui apariția de spații între plăci, datorită dilatării acestora în timpul încălzirii. Parchetul ales este laminat de 8 mm, cu finisaj de stejar.
Montarea parchetului am început-o de la peretele opus ușii, cu o placă întreagă. Am decupat plăcile de parchet în dreptul suportului din pardoseală al caloriferului și după finalizarea montării am decis să îl lăcuiesc pentru a fi mai rezistent la uzură. Pentru lăcuire am folosit lac bicomponent. Acesta vine în două recipiente, A și B, care se amestecă înainte de folosire. Am fost foarte atenți la utilizarea acestuia, deoarece vaporii sunt foarte puternici și recomand folosirea măștii pentru nas și ochelari de protecție (eventual chiar mască de gaze dacă aveți în dotare) și aerisirea camerei pe perioada lăcuirii. Uscarea acestuia se face în aproximativ 24 de ore, iar mirosul lacului dispare complet în aproximativ o săptămână. După montarea și lăcuirea parchetului am montat plinta de culoarea parchetului, cu dibluri în pereți. Am montat prizele, întrerupătorul și cronotermostatul. Primele probe ale instalației de încălzire le-am făcut la trei-patru zile după uscarea lacului. Programarea cronotermostatului se poate face pe patru intervale orare pe zi, cu diferențiere între zilele lucrătoare și weekend. Cronotermostatul a fost achiziționat de pe un site internațional de vânzări cu aproximativ 90 lei bucata. Filmul de încălzire a costat 850 lei pentru 40 m. Și sunt mulțumit de performanțe, odată pus în funcțiune, sistemul începe să încălzească bine și având în vedere că va fi folosit doar ocazional, cred că nici costurile de funcționare, care se vor vedea în factura la energia electrică, nu vor fi substanțiale. Lucrările de renovare ale unui apartamente de trei camere impun costuri destul de mari, dar am preferat să fac în timp, pentru că nu sunt adeptul creditelor. Mai bine încet, dar temeinic și cu lucruri de calitate! Spor la lucru tuturor celor care vor să renoveze ceva!
Foto: Cătălina Vieru

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Panait Madalina

    Eu o sa ma mut in curand in alt apartament, dar in vechiul meu apartament vor veni sa locuiasca parintii mei. Mereu au fost probleme cu caldura si nu as vrea sa ii supun frigului iarna, nu asta e intentia mea : )) Ca o solutie, ma gandeam sa apelez la incalzirea prin pardoseala. Habar nu aveam cum se deruleaza procesul asta si mi s-a parut chiar interesant sa te citesc! Foarte frumos scris, felicitari!

  2. Pingback: Ingrijirea pomilor fructiferi | Revista Practic idei

Leave A Reply