Am zugrăvit fațada casei

0

Mihaela Neacșu, loc. Fundeni, jud. Ilfov

Mihaela Neacsu
Dragi cititori,
Vă descriu cum soțul ajutat de un meșter, prieten de familie, a zugrăvit fațada casei după un model văzut într-o stațiune montană și cum am renovat baia.
După multe proiecte realizate de mine și soț am reușit să trasăm modelul dorit. Am zugrăvit doar 3 pereți ai casei, pentru că a venit vremea rea și nu am mai avut timp. Trebuia să construim o terasă în fața casei. Dar vom continua în a-ceastă primăvară.
După ce a izolat casa, soțul a amorsat pereții, i-a lăsat să se usuce, apoi a trasat modelul cu ajutorul unei sfori îmbibate cu praf colorat. La început, nu am crezut că o să ne iasă modelul dorit dar cu multă răbdare am reușit.
După trasarea modelului, am lipit banda adezivă de hârtie pentru delimitarea modelului. Am fi putut să vopsim fondul tot de culoare grena, dar ne-am gândit că stricăm foarte multă vopsea. Așa că am delimitat cu bandă adezivă. După ce s-a uscat vopseaua grena de fond, am lipit banda și am realizat modelul cu vopsea de culoare deschisă. Vopseaua folosită de noi este vopsea tip structurată. Aceasta se întinde cu trafaletul special din plastic cu găuri, nu cu gletiera sau alt tip de trafaleți. Acest trafalet lasă un model tip structurat.
Cu multă răbdare și timp, am realizat modelul mult dorit. Am folosit 6 găleți de vopsea a 25 kg, 4 de culoare grena și 2 de culoare roz-mov – 350 lei găleata de vopsea, trafaleți – 6 bucăți a câte 5 lei bucata.
Pentru că vopseaua este tip structurată, trafaleții se tocesc foarte repede. Bandă adezivă 7 role a câte 3 lei bucata. Total cheltuieli 2.151 lei.
După ce am terminat opera-țiunea zugrăvitul fațadei, am mers la o firmă de termopan să ne interesăm de glafuri exterioare din material PVC. Acestea erau foarte scumpe: 600 lei cu tot cu montaj. Așa că am intrat într-un magazin de bricolaje unde ne-au tăiat glafurile din PVC la dimensiunile cerute de noi. Ne-au costat 200 lei 4 glafuri mari și
2 mai mici. Merită să încercăm la mai multe magazine. Pre-țurile diferă foarte mult. Soțul a lipit glafurile cu adeziv special, am folosit 2 tuburi a 15 lei bucata. Am economisit mâna de lucru, zugrăvind fațada și montând glafurile exterioare ale casei.
O altă lucrare de care sunt mândră este amenajarea băii. Am început operațiunea eu și soțul. În paralel cu vizitele la standurile de materiale, am început să eliminăm cabina de duș, o parte din faianță și toată gresia pentru că se pătase și era model vechi. Aceasta a fost bine montată și soțul s-a chinuit să o scoată cu o bormașină cu percuție și picamer.
Am schimbat și geamul pentru că era montat prea sus și era mic. Așa că l-am mutat mai jos și am confecționat unul mai mare. Când soțul a vrut să scoată geamul, faianța din jur se crăpa și așa am hotărât să scoatem faianța de pe tot peretele din jurul geamului. Baia arăta ca după război.
Pentru că am schimbat locul unor obiecte sanitare, a trebuit să recondiționăm toată instalația sanitară. Toate țevile din metal le-am înlocuit cu unele din polipropilenă. Insta-lația ne-a schimbat-o un prieten. Partea cea mai grea a fost scoaterea țevilor de canalizare și schimbarea lor. A trebuit spartă șapa și apoi turnată alta. Sifonul nu a fost așezat cum trebuie și mai tot timpul în baie era un miros greu.
Perioada în care am curățat baia a fost de 3 zile. Iar până  la finisare au mai trecut alte 4 zile. Partea cea mai grea pentru noi, familia, a fost că nu am avut unde să facem baie în zilele acelea. Așa că, fiind vară, am improvizat un duș afară, în grădină.
Între timp am cumpărat cada de colț, cu hidromasaj, cu duze speciale pentru a avea confortul unui spa. Este din acril și se întreține foarte ușor. Faianța și gresia sunt de culoare neagră.
Soțul a început fixarea plăcilor de faianță pe orizontală până la tavan și apoi gresia, cu adeziv și distanțiere. Placarea gresiei pe șapa nouă a fost extrem de ușoară, datorită planeității bune. După fixarea plăcilor întregi, a trecut la fixarea celor care trebuiau decupate. Decupajele le-a făcut cu ajutorul unui aparat cu vidia. Pentru curbe a folosit un polizor unghiular. După finalizarea plăcilor de faianță și gresie, acestea trebuiau chituite. Și cum soțul a trebuit să plece la serviciu, am chituit eu și fiica mea. Am folosit o gletieră mai mică și un burete de cauciuc.
Ziua următoare soțul a lipit bagheta dintre tavanul fals și faianță, apoi a venit prietenul nostru instalator și a început să monteze obiectele sanitare. A început cu cada, căreia i-a montat o siguranță dife-rențială pentru protecție. Aceasta este de 16 A și
10 mA, montată pe circuit separat și în tabloul de siguranțe. Prinderea căzii am realizat-o prin lipirea la colțuri a unor bucăți de lemn cu ajutorul adezivului de montaj. Astfel fixarea celor 4 holzșuruburi s-a realizat perfect.
Fixarea definitivă a căzii s-a realizat după reglarea piulițelor din zona inferioară și prinderea în holzșuruburi pe pardoseală. Au urmat vasul de toaletă și bazinul de apă. Am cumpărat unul anticondens cu opritor.
Pentru că nu am scos toată faianța, dar a trebuit să facem niște schimbări ale obiectelor sanitare, găurile de la holz-șuruburi unde au fost prinse acestea, se vedeau inestetic. Așa că am cumpărat abțibilduri și le-am mascat. Am așezat și câteva ghivece cu flori care au înveselit baia.
Operațiunea „renovarea băii” a reușit și ne bucurăm cu toții de noul aspect.
Materiale necesare:
faianță și gresie plus colțare – 649 lei
bazin toaletă – 130 lei
cadă – 1460 lei
baterie cadă plus baterie duș – 440 lei
fitingăraie, țeavă, coturi – 360 lei
Total cheltuieli: 3.150 lei
Mult succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply