Am zidit singur un cuptor de pâine

1

Vasile Diniță, com. Curcani, jud. Călărași
Stimată redacție,
Iată că vă scriu după o lungă perioadă de timp, deoarece vreau să vă împărtășesc una dintre micile mele realizări în propria gospodărie, cuptorul de curte.

Vasile Dinita
Într-una dintre zilele însorite ale verii trecute, eu și soția mea discutam pe tema lipsei unui cuptor de curte, pentru coptul pâinii de vatră (țărănesc, ca pe vremuri).Dar mi-am amintit de niște cărămizi rămase de la demolarea unei magazii și am făcut planul. M-am gândit să fie ceva deosebit, așa că în mintea mea l-am văzut precum un iglu. Pentru că am găsit și niște bolțari, mi-am zis că sunt numai buni să ridic un mic soclu pentru acest cuptor.
Am început prin a zidi bolțarii pe două rânduri; cam 50 cm de la sol am zidit patru laturi egale în formă de pătrat cu lungimea de 1,5 m fiecare. Am umplut pătratul punând în interior piatră și nisip, având grijă ca atunci când au rămas 7-8 cm până la fața zidului să presar în nisip sticlă spartă și sare mare (pentru că acea zonă urma să rămână sub vatra de cărămidă). După ce am tasat bine nisipul și cioburile, am înscris un cerc în interiorul pătratului respectiv cu ajutorul tradiționalei sfori și  a unui cui înfipt în centrul pătratului. Am format astfel un cerc în nisip, aceea fiind forma după care urma să înalț cuptorul.
Am început să zidesc după cerc. Menționez că pentru aceste cuptoare este necesar a se zidi numai cu pământ și nisip: 1 parte pământ galben, 2 părți nisip. După ce am zidit primul rând, a urmat al doilea, numai că m-am restrâns o muchie de poloboc în interior față de primul rând, apoi al treilea rând, la fel o muchie de poloboc mai în interior și tot așa până ce cuptorul s-a închis sus. L-am tencuit cu același material dându-i astfel forma și mai bine.
Apoi am pus în interiorul lui cărămidă subțire pentru vatră, iar soclul l-am făcut cu liant aditivat pentru tencuieli și zidărie și i-am încrustat în tencuială forma de cărămizi pe care apoi le-am vopsit în roșu și alb. I-am încropit și un acoperiș pentru zilele de iarnă, apoi l-am probat; coace o pâine pe cinste!
Mult succes și vouă!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Super! Multumesc ca ati explicat cum l-ati construit. Cred ca o sa folosesc tehnica asta :)

Leave A Reply