Am vizitat Vatra Dornei

1

Robert Codescu, loc. Ploiești, jud. Prahova
Dragi prieteni,
De curând m-am întors dintr-un sejur balnear, din stațiunea suceveană Vatra Dornei și vă scriu câteva informații şi impresii culese chiar de la fața locului, de aici, din inima Bucovinei.
Vatra Dornei a evoluat armonios, de la prima sa atestare din anul 1592, de la aşezare la sat, staţiune, oraş şi din anul 2000 este municipiu. Acest lucru se poate observa lesne prin forfota din jurul celor două licee de aici şi cele 5 supermarketuri, dar care contrastează izbitor cu vacile (bine hrănite), care se întorc de la păscut pe strada Gladiolelor, sau cu numeroasele oi care mai îngreunează din când în când circulaţia pe strada Unirii.

Vatra Dornei
Foto: Robert Codescu
Dar haideţi să nu fim cârcotaşi şi să ne bucurăm de ospitalitatea proverbială şi mâncărurile bucovinene. Dornenii sunt oameni gospodari şi ospitalieri şi-ţi vor oferi tot ceea ce au pentru ca tu să te simţi „cetăţean european” (cu drepturi) şi să-ţi aminteşti multă vreme de sejurul tău de aici. Istoria şi statisticile staţiunii Vatra Dornei sunt răspândite în întreg mediul online, dar vreţi să ştiţi concret ce puteţi face într-un concediu întreg aici la Vatra Dornei. Vă sfătuiesc să vizitați Muzeul Etnografic, din centrul municipiului, aflat chiar la baza Turnului cu Ceas de aici din stațiune, să hrăniți cu nuci şi/sau ghinde veverițele (toate răspund la numele „Mariana”), din Parcul Central al municipiului, după care puteți să admirați spectaculoasa clădire a Cazinoului datată încă din secolul al XIX-lea (aflată momentan într-un amplu proces de restaurare).
Bine este să vizitați Muzeul de Ştiințele Naturii şi Cinegetică pentru o incursiune inedită şi spectaculoasă în flora şi fauna Văii Dornelor și să mergeți la mânăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”, din comuna învecinată Dorna Arini. În altă zi puteți să pescuiți în apele repezi şi cristaline ale râurilor Dorna sau Bistrița Aurie, ambele curgând prin Vatra Dornei, să hrăniți stolurile de rațe sălbatice, care-şi fac veacul pe albia râului Dorna, fiindcă generozitatea turiştilor le face să nu mai plece în „țările calde”. Totodată puteți să beți apa minerală binefăcătoare şi reconfortantă de la unul dintre izvoarele de aici din Vatra Dornei, să patinați (atâta timp cât vremea rece o permite), la patinoarul în aer liber din Parcul Central al stațiunii ori să schiați pe una dintre cele 3 pârtii (Veverița, Parc sau Dealu Negru), fiecare cu grade diferite de dificultate. Dacă vă plac drumețiile, faceți excursii (întotdeauna în grup), prin munții Călimani admirând şi învățând să respectați natura.
Vatra Dornei
Foto: Robert Codescu
În localitate aveți prilejul să admirați arhitectura impresionantă de secol XIX, a „gării mici”, cea terminus din centrul stațiunii, precum și cea a Templului Mare Evreiesc din centrul oraşului (amplasat undeva sub dealul Runc), iar pentru reculegere mergeți la Catedrala Sfânta Treime, pe care o veți repera imediat datorită amplasamentului său central. Mai puteți să admiraţi clădirea „Izvorului Sentinela”, datată de la sfârşitul secolului al XIX-lea, mai exact din anul 1896, să faceți tratament balnear pentru multe afecţiuni, într-una dintre multele baze de tratament existente aici și să hrăniţi porumbeii care (conform spuselor localnicilor) sunt tot mai mulţi şi mai prietenoşi. Dacă aveți timp, o idee bună este să vizitați „Palatul Comunal” adică ansamblul alcătuit din Primărie, Turnul cu Ceas şi Muzeul Etnografic, apoi să admirați Biblioteca G.T. Kirileanu a cărei clădire dăinuieşte, cu aceeaşi arhitectură încă din anul 1901.
Aş putea să umplu pagini întregi cu această listă a mea însă cel mai bine ar fi să vă las să descoperiți singuri toată distracția şi voia bună pe care le veți găsi atunci când veți ajunge aici, în Vatra Dornei. Şi fiindcă tot vorbim de „a ajunge” să vă spun că puteți ajunge aici rutier, sunt 110 km până în orașul Suceava, 43 km până în Câmpulung Moldovenesc, 84 km până în municipiul Bistrița, 74 km până în oraşul Gura Humorului, 156 km până la Piatra Neamț și 130 km până la oraşul Bicaz. Aerian se poate spune că Vatra Dornei beneficiază de serviciile aeroportului internațional „Ştefan Cel Mare” din Suceava. Puteți călători și cu trenul care merge pe ruta Suceava-Vama-Floreni-Ilva Mică, ce traversează centrul oraşului, unde există două stații C.F.R., aflate la mică distanță una de cealaltă: Gara Vatra Dornei (clădire înălțată în 1902) şi Gara Vatra Dornei Băi (construcție din 1910). Deci mergeți și vizitați Vatra Dornei.
Foto: Robert Codescu

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Muzeu Vatra Dornei | Revista Practic idei

Leave A Reply