Robert Codescu, loc. Ploiești, jud. Prahova
Dragi prieteni,
De curând m-am întors dintr-un sejur balnear, din stațiunea suceveană Vatra Dornei și vă scriu câteva informații şi impresii culese chiar de la fața locului, de aici, din inima Bucovinei.
Vatra Dornei a evoluat armonios, de la prima sa atestare din anul 1592, de la aşezare la sat, staţiune, oraş şi din anul 2000 este municipiu. Acest lucru se poate observa lesne prin forfota din jurul celor două licee de aici şi cele 5 supermarketuri, dar care contrastează izbitor cu vacile (bine hrănite), care se întorc de la păscut pe strada Gladiolelor, sau cu numeroasele oi care mai îngreunează din când în când circulaţia pe strada Unirii.
Bine este să vizitați Muzeul de Ştiințele Naturii şi Cinegetică pentru o incursiune inedită şi spectaculoasă în flora şi fauna Văii Dornelor și să mergeți la mânăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”, din comuna învecinată Dorna Arini. În altă zi puteți să pescuiți în apele repezi şi cristaline ale râurilor Dorna sau Bistrița Aurie, ambele curgând prin Vatra Dornei, să hrăniți stolurile de rațe sălbatice, care-şi fac veacul pe albia râului Dorna, fiindcă generozitatea turiştilor le face să nu mai plece în „țările calde”. Totodată puteți să beți apa minerală binefăcătoare şi reconfortantă de la unul dintre izvoarele de aici din Vatra Dornei, să patinați (atâta timp cât vremea rece o permite), la patinoarul în aer liber din Parcul Central al stațiunii ori să schiați pe una dintre cele 3 pârtii (Veverița, Parc sau Dealu Negru), fiecare cu grade diferite de dificultate. Dacă vă plac drumețiile, faceți excursii (întotdeauna în grup), prin munții Călimani admirând şi învățând să respectați natura.
Aş putea să umplu pagini întregi cu această listă a mea însă cel mai bine ar fi să vă las să descoperiți singuri toată distracția şi voia bună pe care le veți găsi atunci când veți ajunge aici, în Vatra Dornei. Şi fiindcă tot vorbim de „a ajunge” să vă spun că puteți ajunge aici rutier, sunt 110 km până în orașul Suceava, 43 km până în Câmpulung Moldovenesc, 84 km până în municipiul Bistrița, 74 km până în oraşul Gura Humorului, 156 km până la Piatra Neamț și 130 km până la oraşul Bicaz. Aerian se poate spune că Vatra Dornei beneficiază de serviciile aeroportului internațional „Ştefan Cel Mare” din Suceava. Puteți călători și cu trenul care merge pe ruta Suceava-Vama-Floreni-Ilva Mică, ce traversează centrul oraşului, unde există două stații C.F.R., aflate la mică distanță una de cealaltă: Gara Vatra Dornei (clădire înălțată în 1902) şi Gara Vatra Dornei Băi (construcție din 1910). Deci mergeți și vizitați Vatra Dornei.
Foto: Robert Codescu
Discussion1 Comment
Pingback: Muzeu Vatra Dornei | Revista Practic idei