Am un nectarin roditor

0
Foto: Dorina Balaș
Dorina Balaș, loc. Nădrag, jud. Timiș
Dragi cititori,
Până acum v-am scris mai mult despre flori, acum vreau să vă descriu un pom fructifer – respectiv nectarinul. Eu locuiesc într-o zonă de munte unde nici caisul, nici nectarinul nu rodesc în grădină. Aşa că mi-am achiziționat acum doi ani un nectarin pitic, pe care l-am plantat într-un ghiveci de 12 l. După doi ani s-a înălțat cu doar 60 cm.
Este extraordinar că au apărut și astfel de soiuri ce pot fi cultivate pe orice terasă. Iernează într-un solar, nu este încălzit, dar totuşi este mai protejat ca afară. Anul trecut a avut nouă flori, dar nu a ținut nici una. Am fost cam necăjită, mă gândeam că poate nu se autopolenizează, fiind singur. În primăvara aceasta a fost o minunăție, toate rămurelele erau acoperite de flori roz, parcă ar fi fost o plantă decorativă, nu un pom fructifer. S-au polenizat şi acum am mâncat primele fructe, au fost foarte gustoase. Au fost 32 – pentru primul rod a fost suficient, dar cel mai mult mă încântă aspectul pomişorului, precum şi mirosul pe care-l emanau fructele când au început să se coacă; este atât de decorativ! Din primăvară îl țin pe o terasă însorită, acoperită, unde nu-l plouă, nu am avut probleme cu niciun fel de dăunători. Preventiv i-am pus în primăvară trei pastile de Bavistin pentru pomi fructiferi şi i-au fost suficiente. În afară de udatul aproape zilnic, nu a avut nevoie de alte îngrijiri.
În grădină mai am un arbust de afin, care de asemenea acum este plin de ciorchini de fructe negre, delicioase. El este puțin mai pretențios, în sensul că are nevoie de un loc mai răcoros şi un sol acid. Nu suportă să stea în soare direct, iar când l-am plantat am săpat o groapă în care am amestecat rumeguş de brad cu pământ adus din pădure.
Odată pe lună, în apa cu care-l ud, pun îngrăşământ pentru plante acidofile – Vitaflora pentru rododendroni – pentru a-i menține aciditatea solului. A crescut foarte frumos, acum are cam 1.5 m.
Înainte de înflorire a necesitat stropiri pentru omizi, eu am folosit Mospilan şi am scăpat de omizi, de alte tratamente nu a avut nevoie.
Dacă frunzele au o culoare verde pal înseamnă că pH-ul solului nu este acid, trebuie neapărat corectat, altfel arbustul suferă. Cu frigul nu are probleme, este foarte rezistent la ger. Succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply