Am un hibrid de orhidee frumos și rezistent la frig

0

Valeria Marian, Oradea, jud. Bihor
Dragă redacție,

Foto: Valeria Marian
Vă descriu câteva reguli generale pentru creșterea și îngrijirea lor, pe care, respectându-le, nu veți da greș bucurându-vă de abundența lor florală îndelungată.
Majoritatea fiind epifite care cresc în scorburile și pe scoarța copacilor, au nevoie de un substrat special format din scoarță de copac măcinată, bucăți de cărbune de lemn, rădăcini fibroase și mușchi de turbă, perlit și polistiren expandat (pentru aerisirea rădăcinilor).
Le place multă lumină, ferite însă de soarele direct pentru a evita arsurile.
Diferența de temperatură dintre zi și noapte este benefică: ziua între 21-25 grade Celsius, noaptea neapărat cu mult mai răcoare.
Udare fără exces, moderată, vara mai mult (2-3 zile) iarna mai redus, cu apă dedurizată, călduță (la temperatura camerei).
Neapărat umiditatea atmosferică îmbunătățită prin pulverizare, ștergerea frunzelor, ori tava cu prundiș umed sub ghiveci.
Aerisirea locului chiar și iarna, evitând curenții de aer prea reci.
Ghivece și vase nu prea mari, de preferință transparente, deoarece rădăcinile preferă și ele lumina.
De primăvara până toamna fertilizare cu îngrășământ special pentru orhidee odată pe săptămână, iarna doar o dată pe lună.
Răsădirea rar, la 2-3 ani, primăvara.
Respectând aceste reguli, toate orhideele mele – O. Phalaenopsis, O. Cymbidium, O. Zygopetalum, O. Oncidium precum și un hibrid superb apărut din încrucișarea unei O. Dendrobium cu Phalaenopsis mi-au bucurat ochii și sufletul cu delicatețe și spectaculozitatea florilor.
Deoarece despre Orhideea Phalaenopsis (O. fluture) care este cea mai răspândită și cunoscută și la noi s-a mai scris, nu voi insista asupra ei, amintind doar că am plante cu florile de culoare alb, crem gălbui, roz și ciclam și le prețuiesc pentru florile care apar de-a lungul anului.
Orhideea Cymbidium este potrivită și pentru începători, nefiind foarte pretențioasă. Are flori numeroase, mai mici, pe fiecare tulpină, care durează uneori chiar 2-3 luni. Înflorește doar toamna sau iarna, după care are nevoie de o perioadă de odihnă în care se udă foarte puțin. Frunzele diferă față de ale altor orhidee, fiind lungi, înguste ca niște panglici care cresc ca și tija florală din pseudobulbi. Tulpinile sunt subțiri, mai numeroase, iar florile de la a mea au o culoare galben-verzuie – dar mai există și alte culori. În rest, cerințele sunt la fel cu ale celorlalte, cu diferența că vara se poate ține și afară în aer liber, dar în loc neapărat umbrit.
Orhideea din colecția mea, care este mai pretențioasă și mai greu de găsit, fiind mai rară, este mai deosebită și ca aspect al florilor. O Zygopetalum se mai numește și Orhidee Cameleon și are florile parfumate. Face parte din orhideele simpodiale, adică are niște pseudobulbi care sunt uniți în substrat prin niște rădăcini rizomatoase. Din ei cresc frunzele tot lungi și înguste, de un verde mai închis. Și tulpinile sunt lungi, având 40-50 cm, sunt destul de subțiri și se ramifică la capete umplându-se de multe flori cu o formă aparte. Buza florii este lată cu marginea ușor încrețită, tivită cu alb, de o nuanță interesantă de mov-vișinie. În jurul ei se înșiră 4-5 petale înguste, lunguiețe, verzulii pătate cu brun. Înflorește iarna, iar vara intră în perioada de odihnă. Se udă moderat de 2 ori pe lună și pentru mărirea umidității se folosește tava cu prundiș umed. Toamna, înainte de înflorirea din iarnă, o fertilizez cu soluție specială pentru orhidee, cumpărată din comerț, care este bună pentru toate tipurile de orhidee.
Orhideea Oncidium – este și ea plină de flori, nu foarte mari, de culoare galbenă, care seamănă cu fluturași mai mici. Necesitățile sunt cele generale, doar că iarna are nevoie de temperaturi mai scăzute fără ca minima să coboare totuși sub 10 grade Celsius. Îngrășământul i se dă vara. Orhideea obținută din încrucișarea O. Deudrobium cu Orhideea fluture (zice-se, în Danemarca) este o adevărată bijuterie. Florile apar pe o singură tulpină, sunt albe ca un porțelan și au pete mari de culoare violet. Înflorește iarna timp îndelungat, dar poate înflori și primăvara. O Dendrobium este dificilă, dar acest hibrid creat seamănă mai mult cu Phalaenopsis, doar că rezistă mai bine și în spații mai reci.
Dacă iubiți și prețuiți florile exotice, procurați-vă măcar o singură orhidee – nu o să vă pară rău când veți vedea cu câtă frumusețe și culoare vă răsplătește.
Vă doresc tuturor o primăvară liniștită cu multe bucurii și reușite.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply