Am sobă din butoi de tablă

1

Andrei Szabo, Lugoj, jud. Timiș
Stimată redacție,
Sunt pensionar, în vârstă de 62 de ani. Locuind la curte, îmi place tot timpul să meșteresc câte ceva. Din te miri ce, iese un lucru folositor gospodăriei mele. Chiar și soția rămâne uimită când realizez câte ceva, și se bucură că nu trebuie să mai dăm bani cumpărând obiectul respectiv. Într-o gospodărie se găsesc fel de fel de obiecte din care se pot realiza diverse lucruri folositoare, dând frâu liber imaginației și gândirii. Poate vă vine să râdeți, dar eu am acasă un fotoliu-balansoar, unde deseori îmi place să mă odihnesc, dar mintea mea lucrează la cum aș putea meșteri câte ceva prin casă.
Așa am dat cu ochii de un butoi mare de 100 l, care stătea liniștit într-un colț al șoprului. Ideea mi-a venit urgent, să-l tai în două, să-i fac trei picioare, să tai o ușiță și să adaug o bucată de țeavă pentru burlan. Zis și făcut! Având la casa omului toate uneltele unui meșter priceput, de la ciocan la diferite aparate, cel mai important fiind cel pentru sudură, am tăiat butoiul cu flexul în două. În dreptul capacului, mai la margine, am făcut niște fisuri pentru a cădea cenușa. Apoi am tăiat lateral tabla pentru ușiță și am făcut o încuietoare să nu cadă lemnele și jarul. Lateral am sudat o țeavă mai groasă, pe care să intre un burlan pentru a ieși fumul. Iar dedesubt am sudat trei picioare cât de lungi am considerat.
Din acest butoi de tablă a ieșit o sobă rezistentă, unde intră cazanul pentru fiert, din momentul tăierii porcului. Acestui cazan i-am meșterit și un capac din tablă, la care deasupra, în mijloc, este și un mâner pentru a-l putea manevra. Sub formula aceasta folosim cazanul la tăierea porcului. Dar se mai poate folosi și pentru a coace vinete, ardei și chiar pentru a face zacuscă. Atunci m-am gândit în felul următor: cazanul sau ceaunul cel mare care a fost introdus în butoiul tăiat, îl scoatem și facem din tablă o plită, pe care se pot coace vinetele și ardeii. În fotografie se vede cum pe plită am pus cratița în care fierbe zacusca. Plita am confecționat-o simplu, dintr-o tablă măsurată mai mare la diametru decât butoiul. Partea din margine, care este în plus, o forfecăm ca la zimții de fierăstrău, apoi punem tabla pe butoi și cu ciocanul de lemn batem până acei zimți se încalecă pe marginea butoiului. Marginea rotundă am tăiat-o cu foarfeca de tablă, cu care obișnuim să tăiem tablă. Această plită din tablă care a ieșit o putem adăuga după nevoie, și o putem lua când vrem să punem ceaunul mare din fontă.
Treaba aceasta mi-a ieșit mănușă, adică la milimetru, tot măsurând ca nu cumva să dau greș. Butoiul, înainte de a-l tăia, în mijloc a avut un inel din fier pe care l-am lăsat pentru a suda și două mânere laterale, căci m-am gândit că doi inși putem să-l prindem și mutăm în ce loc dorim. Eu l-am așezat într-un șopron unde nu plouă, iar activitatea merge ca pe roate. Sunt mulțumit de ce am realizat și de aceea doresc să împărtășesc din ideile mele și altora.
Sunt bucuros când citesc revista Practic Idei și văd că mulți semeni de-ai mei au idei constructive. Dacă mai meșteresc ceva util pentru gospodărie, promit că vă voi destăinui din idei. Vă doresc în continuare tuturor să aveți idei deosebite și să fim folositori în gospodăriile noastre, ca viața să ne fie mai frumoasă. Închei urându-vă sănătate, îndeplinirea dorințelor, mult succes și revistei multe, multe apariții!
Foto: Andrei Szabo

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Soba practica | Revista Practic idei

Leave A Reply