Am scăpat de inamicii plantelor din solar

0

Gabriel Dumitru, sat Rogojina, com. Budeasa, jud. Argeș
Stimată redacție, Îmi doresc să vin în ajutorul semenilor cu plante și câteva sfaturi, privind ocrotirea și creșterea plantelor din ce am învățat și experimentat, ca aceștia să se bucure de munca lor.
De când lucrez cu plantele, am întâmpinat unele probleme și, cu toate că s-au spus în această revistă multe sfaturi și idei pe tema protecției fitosanitare, consider că unele lucruri trebuie reluate. Deoarece locuiesc într-o zonă de deal și am vecini care au fâneață pe lângă mine, mă confrunt cu un „dușman” mic, dar care mi-a făcut mari probleme – este vorba despre melc.

Daunatorii plantelor
Foto: Gabriel Dumitru
Am încercat să scap de melci cu diferite substanțe din comerț, am stropit cu insecticide, dar în zadar, aceștia erau noaptea „la datorie” pe plantele mele și trebuia să-i adun la lumina lanternei. De la o doamnă cu care colaborez am aflat o metodă de combatere a acestora în solar și care a dat rezultate. Am îngropat câteva cutiuțe de conserve goale la nivelul solului, în care am pus bere, circa un sfert de cutie. În următoarele zile, am rămas foarte surprins de câți melci găseam dimineața în acestea.
În solarii, m-am confruntat cu un alt „inamic” foarte periculos – musculița albă. Aceasta este foarte periculoasă din cauza dejecțiilor pe care le produce și care provoacă boli plantelor și din cauză că larvele consumă frunzele, uscând astfel planta. Pentru combaterea acesteia am încercat cu insecticide (Mospilan, Decis), dar măsura nu avea efect, așa că am încercat cu hârtie adezivă pentru muște și cu aceasta am reușit să țin sub control numărul lor. Hârtia respectivă are un clei care atrage insectele ce venind să guste, rămân lipite.
Alți „inamici” cu care am avut de lucru au fost coropișnițele și cârtițele. Pentru acestea, am folosit o metodă mai veche, descrisă în revistă și anume – am fiert grâu, circa 500 g cât să nu mai încolțească și după ce s-a răcit, l-am amestecat cu 50 ml de insecticid (Novadim) și am făcut gropițe mici în pământ, în care am pus câte o lingură de grâu astfel tratat, după care l-am acoperit cu pământ. Următoarele zile, începând chiar de a doua zi, am găsit coropișnițe pe pământ moarte și altele care erau pe spate, bâțâind din piciorușe. Nu știu dacă acest „tratament” are efect asupra cârtițelor, dar pe unde am pus astfel de grâu, acestea nu m-au mai „vizitat”.
Daunatorii plantelor
Foto: Gabriel Dumitru
Altă problemă apare în solarii în perioada rece când soarele nu se ivește și din cauza frigului, apare condensul și plantele mucegăiesc. Pentru această situație am găsit în supermarket, dezumidificator la 36 lei, pe care l-am pus în jurul plantelor mai sensibile și această metodă a funcționat. Aparatul este o cutie de plastic cu tavă, pe care se pun niște granule care absorb apa în exces din aer. O altă problemă am avut cu roșiile în solar, în special când acestea începeau să se coacă. Le stropeam seara cu fungicid performant și dimineața le găseam frunzele ca și cum cineva ar fi aruncat apa fiartă pe ele. Le-am curățat și am observat că pământul era puțin crăpat. Am întins pe pământ câteva roabe de nisip printre rânduri și de atunci roșiile mele și-au revenit și am avut recoltă până toamna târziu. Acestă mică descoperire, merită să fie luată în seamă de cei care întâmpină probleme cu roșiile, mai ales cei care au un pământ mai lutos.
Daunatorii plantelor
Foto: Gabriel Dumitru
Deoarece se apropie primăvara și momentul plantării unor soiuri mai deosebite, pot trimite prin poștă cu plata la primirea coletului plante la ghivece: Aloe vera 10 lei, Agava bicolora (dungată) 10 lei, Abutilon megapotamicum (arțar japonez de ghiveci) 10 lei, Brahmi (Bacopa Monnieri) ajută la îmbunătățirea memoriei și disfuncții erectile – 5 lei, Lemnul Domnului – 5 lei (din această plantă medicinală se face ceai pentru cei cu fierea leneșă, când ai amețeli și stare de vomă), rozmarin – 10 lei, puieți tuia argintiu – 10 lei (au 20-25 cm înălțime), smochini 10-30 lei, pomul de roșii (tamarilio) – 10 lei, gardenii – 10 lei, fructul pasiunii (plantă de 15 cm înălțime) – 10 lei. Am și specii de grădină: zmeură albă – 5 lei, mur fără țepi – 5 lei, coacăz roșu, alb, negru – 5 lei, trandafir frez de dulceață – 10 lei, căpșuni Albion ce rodesc tot anul fructe mari și gustoase cu condiția să-i îndepărtezi (rupi) – 1 leu, căpșuni cu fructul alb – 1 leu, căpșuni cu fructul mare (rodește o dată și bine – Creasta cocoșului) – 1 leu, căpșuni urcători (rodesc continuu dar sunt pretențioși, să fie udați des și feriți de curenți, iar ca să rodească agățați, trebuie lăsați doar 5 pui la o plantă și stropiți cu îngrășământ foliar) – 1 leu, iarbă boierească (tufă) – 5 lei, afin siberian (Lonicera kamtschatica) – 20 lei. Ofer, semințe de plante și flori de grădină. Pe cei ce doresc doar semințe, îi rog să-mi trimită plic autoadresat, iar pe plicul din interior să fie puse 2 timbre poștale de 1 leu, deoarece datorită conținutului va depăși 20 g cât are un plic normal. Am pătrunjel, păstârnac, salată, dovlecel zucchini, floarea păianjen, creasta-cocoșului, cârciumărese, crăițe pitici, crăițe mari, ochiul-boului, ochii-soarelui, gura-leului, floarea-miresei mov, mac roșu bătut, gălbenele, nalbă pitică albă-frez, fasole decorativă mov, verbine de grădină, kivano. Îmi puteți scrie pe adresa: Dumitru Gabriel, sat Rogojina nr. 8, com. Budeasa, jud. Argeș, cod poștal 117161, tel 0248.236.224 sau 0724.677.125.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply