Am sărbătorit cu familia

0

Ionica Mihai, Jijila, jud. Tulcea
Dragă Practic,
Vacanța de iarnă începe în familia noastră încă din octombrie, mai exact pe 11 octombrie, când soțul meu sărbătorește ziua de naștere, apoi pe 26 octombrie este Sf. Dumitru și iarăși sărbătorim, pentru că pe soțul meu îl cheamă Dumitru.
Atunci merg la biserică să duc colac, în sănătatea lui și a noastră, pentru că Sf. Dumitru este ocrotitorul familiei noastre și este și Hramul Bisericii. În luna noiembrie cumpăr cadouri, pentru că în decembrie este aglomerat și sunt și foarte ocupată cu bucătăria și curățenia, cadouri pe care începem să le dăruim odată cu venirea Sf. Andrei.
De Sf. Nicolae suntem mai ocupați ca de Crăciun, pentru că este ziua de nume a fiului meu, Nicolae-Alexandru, a tatălui meu, Neculai, a cumnatului Nicolae, a nașei de cununie, a mătușii, a verișoarei, dar și a bunicii, Neculina. Apoi, cumnatul își serbează ziua de naștere pe 21 decembrie, iar apoi vine Ajunul Crăciunului, când primim copiii cu „Bună dimineața” spunând: „Bună dimineața cu Ajunul, Că mâine e Crăciunul. Am venit și noi o dată La un an cu sănătate Și la anul să venim Sănătoși să vă găsim La anul și la mulți ani!” iar noi le punem dulciuri în trăistuțe. După câteva ore încep cu colindatul cete de copii, întâi mici, iar noi îi primim cu drag, pentru că sunt fie rude, fie vecini, fie copiii prietenilor și le dăm 5 lei sau 10 lei. Anul trecut a fost cam dificil, pentru că era zăpada așa de mare, ningea și viscolea continuu și nu erau nici cărări, iar zăpada trecea de genunchi. A fost bine că am făcut cumpărături din timp, pentru că pe șosea abia se mergea, microbuzele nu circulau, la magazine se cam epuizaseră stocurile, iar Galațiul, principalul punct de aprovizionare a comercianților de la noi era un oraș blocat, așa că nici acolo prin magazine nu găseai decât resturi.
La noi în sat sunt 2 biserici, iar biserica nouă are ceată de colindători, oameni în vârstă care au mers cu colindele în biserici, la preoți, primar și la alții, dar într-o seară cât să colinzi, că acele colinde vechi sunt lungi. Ziua de Crăciun a început cu bucuria copiilor mei la văzul cadourilor de sub brad, apoi dăm împărțeli formate din foaie prăjită cu carne prăjită și cârnați, pentru sufletele celor morți, după care mergeam cu tort la nași. Ce apreciez eu cel mai mult la nașa, este că întotdeauna este foarte pregătită, având pe masă lumânare cu Moș Crăciun, fața de masă și șervețele în funcție de eveniment și totul bine pus la punct. Apoi de Sf. Ștefan, ziua onomastică, iar am sărbătorit. De Revelion, ne-am îmbrăcat, eu și cumnata (soția fratelui soțului meu), în mirese și am dansat și ne-am distrat toată noaptea. În prima zi din an, de Sf. Vasile, toată lumea merge la biserică pentru că se citesc Moliftele Sfântului Vasile cel Mare, niște rugăciuni foarte puternice. De Bobotează mergem să luăm agheazmă de la biserică și să vedem întrecerea de cai, apoi a doua zi iarăși sărbătorim pentru că e Sf. Ion, ziua mea, apoi gata, ne întoarcem la muncă. Un an bun cu multe împliniri vă doresc să aveți!
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply