Am salvat un cățel nou-născut

0
Foto: Elena Văduva
Elena Văduva, sat. Oltețani, com. Laloșu, jud. Vâlcea
Stimată redacție și dragi cititori,
Mulțumesc, în primul rând, pentru premiul acordat în revista Practic-Idei nr. 9/2010, pag. 64-65, și revin să vă spun cum am salvat un cățel nou-născut abandonat de mama lui.
Să crești un cățel refuzat de propria mamă nu este deloc simplu, dar cu răbdare și devotament vei reuși. Supraviețuirea unui cățel nou-născut rămas fără mama sa va depinde numai de rapiditatea și de eficacitatea îngrijirilor pe care le vei da. Prima grijă trebuie să fie să-l cureți, să-l ștergi cu un prosop cald și să-l cântărești. Vei continua să-l  cântărești zilnic, cel puțin 6 săptămâni. Incapabil să se încălzească singur și lipsit de corpul mamei, cățelul riscă să facă hipotermie. Pentru a evita acest lucru, trebuie să-l pui într-o cutie cu cârpe moi și curate și să așezi în culcuș sticle cu apă caldă și ele înfășurate, în așa fel încât temperatura, în prima săptămână, să fie de 30 grade Celsius, apoi 28 de grade Celsius. Temperatura puiului va crește de la 35,8, la naștere, până la 38,5 grade Celsius la șase săptămâni.
Dacă puiul n-a apucat să sugă colostrul matern, care se scurge după naștere și care-l apără de bolile infecțioase, trebuie să i se administreze un ser polivalent îmbogățit cu antibiotice și vitamine. În loc de laptele matern, trebuie să-i procuri lapte praf pentru nou-născuți, în care adaugi gălbenuș de ou crud și miere și îi dai cu biberonul. Veterinarul va stabili cantitățile pentru fiecare biberon, în funcție de gabaritul și de ritmul de creștere al cățelușului. Chiar dacă el cere tot timpul de mâncare, respectă dozele, altfel va voma sau va face diaree.
Înainte de folosire, biberoanele și tetinele vor fi sterilizate. Laptele artificial nu-i va aduce cățelului anticorpii din laptele matern, de aceea se impune o igienă riguroasă. Laptele i-l vei da la temperatura de 39 grade Celsius. La început îi vor fi necesare 8 biberoane zilnic, la câte 3 ore. După masă, freacă-l ușor în regiunea anală, cu o compresă umedă. Acest lucru îi va declanșa reflexele de micțiune și de defecație. Din cea de-a doua săptămână, cățelușul se va mulțumi cu 5 biberoane zilnic. În săptămâna a patra, începe înțărcarea, așa că îi poți da zeamă de carne, cereale, gălbenuș fiert sau conserve speciale pentru cățeluși. Din a șasea săptămână, nu mai are nevoie de biberon, acum va lipăi singur conținutul farfuriei. Eu așa am procedat. A fost dificil, dar am reușit să-l salvez.
La început, cățelușul va dormi tot timpul. Respectă-i somnul și nu-l deranja decât pentru a-i da să mănânce.
La trei săptămâni, mângâie-l și vorbește-i. Ridică-l în brațe apoi pune-l jos și rostogolește-l pe spate. Aceste mișcări îi vor îmbunătăți capacitatea de reacție și rezistența la agresiuni.
Între a patra și a douăsprezecea săptămână, începe perioada sa de socializare. Acum este esențial să vină în contact cu alți căței, cu copii și cu adulți. Fă-ți timp să te joci cu el și dă-i jucării. Stimulându-l mental și fizic, va deveni un câine echilibrat, de încredere.
Mult succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply