Am salvat iepurașii cu lapte de vacă

2
pui de iepure cu iarba
Foto: Iulian Ene
Iulian Ene, Periș, jud. Ilfov
Dragă redacție și dragi cititori, Vă scriu despre o întâmplare tristă din lumea animalelor din curtea noastră, dar din care am căpătat experiența pe care o împărțim cu voi.
În urmă cu două luni am împlinit o dorință a fiului meu, în vârstă de 9 ani, și am cumpărat o pereche de iepuri de talie mare pe care i-am botezat Mailo și Kida. Dănuț s-a atașat foarte mult de ei și bucuria lui a fost fără margini când Kida a dat naștere la 10 puișori foarte frumoși. Atât eu, cât și soția mea și Dănuț, aveam grijă ca hrana pentru iepuri să fie proaspătă și să conțină toate vitaminele necesare pentru mama iepuroaică. Cu toată îngrijirea noastră, într-una dintre zile Kida a refuzat mâncarea și nu mai avea nici vioiciunea obișnuită. Imediat am sunat veterinarul care ne-a comunicat că în afară de vitamine nu are ce tratament să-i administreze, deoarece alăptează. Fiind pus în încurcătură, am sunat mai mulți crescători care m-au sfătuit să cumpărăm lapte praf pentru pui de pisici sau lapte de vacă cu care să hrănim puii, deoarece Kida nu-i mai alăpta și până seara ne-a lăsat cu zece puișori flămânzi care nu aveau decât 14 zile de viață. Însușindu-ne sfaturile primite, am mers la un cabinet veterinar unde am cerut lapte praf pentru pisici, dar veterinarul ne-a spus că, din experiența lui, nu ne sfătuiește să dăm astfel de lapte la puii de iepure, deoarece este prea gras.Astfel am cumpărat lapte de vacă, pe care l-am îndoit cu apă în care am dizolvat și vitamine (Polivit), pe care l-am administrat cu seringa iepurașilor în două mese pe zi, de câte 4 ml la o masă pentru fiecare. După 5-7 zile pierdusem 4 iepurași, dar ceilalți șase au făcut ochi și i-am cazat într-o cușcă de purceluși de Guinea în camera noastră, fiind bucuria fiului meu, care i-a îndrăgit pe toți. Încet, încet pe lângă lapte, le-am introdus în alimentație și hrană solidă, cumpărată de la petshop, dar și iarbă uscată și morcovi. Nu știu dacă modalitatea noastră de a ține în viață micii orfani este cea mai bună, sau dacă doar constituția solidă a puișorilor a făcut miracolul, dar în cazul noastru, contrar tututor părerilor că aceștia nu vor supraviețui, noi am reușit (în parte) și am vrut să împărțim asta și cititorilor revistei, care pot trece prin situații asemănătoare. Vă urez multă sănătate!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Va scriu, pt a va ajuta. Am ramas cu 7 iepurasi orfani la varsat de 1 saptamana. Toti au supravietuit. Cum ? Hraniti cu lapte de capra crud ( nefiert) de 2 ori pe zi. La 8 dimineata si la 20 seara sau la 10 dimineata si 22 seara. La inceput trebuie invatati sa suga din seringa, verificati seringa sa mearga pistonul foarte usor. Laptele de capra e diferit de cel de vaca are de toate si nu e nevoie sa administrati alte vitamine. Avantajul meu a fost ca am o caprita si au avut proaspat tot timpul. Nu dati pasteurizat fiert sau altfel. La 1 sapt 3-5 ml de 2 ori pe zi, la 2 sapt 8-12 ml de 2 ori pe zi, la 3 sapt 15-20 ml de 2 ori pe zi. Nu fortati, daca nu mai vrea, ii dati data viitoare. Succes.

  2. Pingback: Cand cumperi iepuri | Revista Practic idei

Leave A Reply