Am reușit să înmulțesc magnolia prin marcota

0

Ionica Călugăreanu, loc. Izvoarele, jud. Prahova
Dragi cititori,
Atunci când ne gândim la primăvară, voluntar sau nu, o asociem cu multitudinea de flori care ne încântă privirile. Numărul impresionant de plante și diversitatea lor ne înveselesc casele și grădinile, învăluindu-le cu mirosul și culorile sale.
Făcând parte din familia Magnoliaceae, Magnolia cuprinde mai multe de specii de arbori și arbuști și este ideală pentru grădinile mici, fiind foarte ușor de îngrijit. Extrem de elegantă, magnolia este o plantă impozantă, nobilă, care iubește soarele. Este foarte frumoasă și își are originile în ținuturile calde. Frunzele sale sunt simple, ovale, cu pe­țiolii scurți, de un verde lucios. Florile parfumate sunt mari, hermafrodite și pot fi albe, purpurii sau chiar galbene. Pământul în care va fi plantată trebuie să fie bogat în humus și să mențină umiditatea constantă.

magnolie
Foto: arhiva Practic
Fiind sensibilă în zona rădăcinii, este foarte important modul în care magnolia este plantată și trebuie reținut faptul că nu se recomandă mutarea acesteia. Drept urmare, trebuie gândit bine locul în care va fi plantată și având în vedere să fie însorit. Magnolia se plantează primăvara, până la sfârșitul lunii aprilie. Groapa în care va fi plantată, conform recomandărilor specialiștilor, trebuie să fie sub formă de cub și să nu depășească 80 cm. Pe fundul acesteia, se va așeza un prim strat de pietriș sau nisip de râu, pentru a evita riscul putrezirii rădăcinii, peste care se va adăuga următorul strat, compus din pământul proaspăt săpat și pământ de frunze de pădure, întregul pământ urmând a fi foarte bine tasat.
Magnolia necesită îngrijiri minimale, aceasta trebuie udată săptămânal, iar în perioadele secetoase, o dată la 3-4 zile, având grijă să nu se exagereze cu cantitatea de apă. Dacă este plantată într-o zonă cu pământ cu o fertilitate acceptabilă, nu trebuie să mai fie tratată cu îngrășăminte.
În ceea ce privește tăierea sa, această operație nu este necesară, însă se poate efectua în cazul în care dorim să reducem dimensiunile coroanei. Astfel, se vor tăia crengile înflorite, la sfârșitul primăverii.
Înmulțirea acestui arbust nobil se poate realiza prin două metode: prin semințe (am înțeles că răsar foarte greu) metodă des adoptată de cultivatori, iar cea de-a doua metodă constă în marcotarea magnoliei, pe care am și realizat-o în lunile de vară, după ce a încetat procesul de creștere a lăstarilor. Am trecut o crenguță de la baza arbustului prin pământ (metodă care se numește marcotaj), iar vârful acesteia să rămână afară. Am adăugat și un strat de nisip pentru menținerea umidității și am presat bine pentru a fi evitată ieșirea ei din pământ. Așa am realizat după un an, doi arbuști, timp în care ei au dezvoltat rădăcini. În primăvara acesta am făcut transplantarea (am tăiat arbustul de lângă arbustul mamă cu un ferăstrău) în alt loc, am avut însă grijă să nu deteriorez rădăcinile ținând cont de recomandările de mai sus (loc însorit, groapa să fie de 80 cm, nisip și un pământ afânat). Dacă doriți o grădină frumoasă, elegantă și impresionantă, achiziționați o magnolie; totodată este o specie rezistentă la boli și dăunatori.
Foto: Iuliana Buzea

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply