Am reușit să cultiv tutun

0

Violeta Pușcaș, Bihor
Dragă revistă,
Mă bucur că în numerele trecute am găsit răspunsuri la probleme care mă frământau de multă vreme și despre care aș fi dorit de mult să vă scriu să întreb. Iată ce idei practice au rodit în gospodăria mea.

Violeta Pușcaș
Ca să câștigi bani nu trebuie neapărat să primești, poți câștiga bani și dacă nu-i dai din buzunar pe unele lucruri pe care le produci sau le faci singur. Pornind de la această idee, anul trecut am cumpărat de pe internet semințe de tutun virgin, am plătit la poștă când am primit coletul 30 lei. A fost un plic foarte ușor, credeam că-i gol. L-am deschis și avea semințe de tutun cât ții între două degete; vânzătorul asigura 1.000 de semințe, dar au fost cam 600.
Le-am pus în răsadniță la încolțit, după ce am ars pământul în cuptor și l-am lăsat să se răcească, să moară toate insectele sau ciupercile. După o lună au apărut primele plăntuțe mici și firave, le-am întreținut cum am putut mai bine, dar nu au răsărit mai mult de 63 plante. După aceea le-am plantat în grădină, dar după încă o lună când plantele au fost mai mari și viguroase. În grădină au început să dispară din cauza coro-pișnițelor. Am cumpărat otravă specială granule și acestea au murit, dar mi-au rămas cam 30 de plante, pe care le-am udat toată vara. Sufereau de secetă continuu, am săpat în partea de nord a rădăcinilor o gropiță și acolo udam zi de zi. Peste gropiță am pus frunze de varză să nu se evapore apa. Tutunul a crescut foarte gros în tulpină și frunzele au fost mari. O altă problemă a fost că florile nu erau vizitate de nicio insectă și atunci le-am polenizat cu o pensulă mai mică și a dat rezultate. Florile astfel polenizate au făcut capsule mari și pline de semințe, față de celelalte pe care le-am lăsat în voia sorții și au avut capsule mici ori s-au uscat. M-am gândit să învăț cum se cultivă și să obțin semințe. Am aproape 1 kg de semințe mici de tot și maronii, acum am semințe și de dat sau de vândut pentru cei ce cred că tutunul cultivat de ei i-ar ajuta la economisirea banilor (cam 300 lei pe lună).
Am respectat cam tot ce este scris în articolul Ioanei Preda. Soțul mi-a construit un șopron unde am uscat frunzele, le-am legat în șir cum le culegeam – nu am cules numai când erau mari. Acum frunzele sunt uscate și legate în mănunchiuri, dar nu se pot fuma, deoarece fumul este tare și miroase îngrozitor, de aceea rog cititorii să-mi spună secrete care fac tutunul să semene cu cel din țigările scumpe. Să scrie la redacție sau pe internet la adresa: [email protected] Eu sper ca bunicii noștri, care au folosit tutunul, să-și amintească de cum îl preparau. Poate persoane specializate, ingineri agronomi să ne explice aceste lucruri. Mulțumesc anticipat!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply